AKTUELNO

Filteri za vodu su neizostavni deo svake kuhinje kada je u pitanju čista i ispravna voda za piće i pripremu namirnica.

Voda iz gradskog vodovoda je često zagađena različitim materijama kao što su teški metali, bakterije, hemikalije i sl. i kao takva nije pogodna za konzumaciju i na duže staze može predstavljati zdravstveni rizik.

Filteri za vodu eliminišu ove nečistoće, poboljšavaju ukus vode koja je nakon filtriranja sigurna za piće.

Šta uklanjaju filteri za vodu?

Teški metali

Kada je reč o teškim metalima u vodi za piće, postoji zabrinutost zbog njihove toksičnosti po ljudsko zdravlje. Teški metali mogu dospevati u izvorišta prirodnim putem, ali i kao posledica ljudskih aktivnosti poput industrijskog zagađenja, poljoprivrede i otpadnih voda.

Najčešći teški metali koji se mogu naći u vodi za piće su:

Arsen

Ovo je izuzetno kancerogen teški metal. Pored opasnosti od razvoja kancera zbog dugotrajne konzumacije ove vode može doći i do problema sa stomakom, vrtoglavice i kardiovaskularnih problema.

Olovo

Ovaj teški metal dospeva u vodu kroz starije vodovodne cevi i boje na bazi ovog teškog metala. Povećana izloženost olovu može dovesti do neuroloških problema, oštećenja bubrega, problema s reproduktivnim sistemom.

Bakar

Iako je bakar potreban u tragovima za ljudsko zdravlje, prekomerna izloženost može izazvati gastrointestinalne smetnje i oštećenje jetre.

Kadmijum

Kadmijum se može oslobađati iz industrijskih postrojenja, posebno iz baterija i metalurških procesa. Dugotrajna izloženost kadmijumu može uzrokovati oštećenje bubrega, kostiju i pluća.

Cink

Cink je takođe važan za normalno funkcionisanje organizma, ali prekomerna konzumacija može dovesti do probavnih problema i ometanja apsorpcije drugih nutrijenata.

Foto: Ustupljene fotografije

Organske materije

Određene organske materije mogu prouzrokovati neprijatan ukus i miris vode, kao i povećanu mutnoću. Organske materije mogu reagovati s dezinfekcionim sredstvima koji se dodaju u gradske vodovodne sisteme, kao što je hlor. Zbog ovoga dolazi do formiranja jedinjenja kao što su trihalometani koji su kancerogeni.

Mikroorganizmi

Mikroorganizmi u vodi za piće su sitni živi organizmi koji mogu biti prisutni u podzemnim vodama, bunarima, jezerima, rekama ili tretiranoj vodi u vodovodnom sistemu. Neki od najčešćih mikroorganizama koji se mogu naći u vodi za piće uključuju bakterije, viruse, protozoe i alge. Zagađenje vode mikroorganizmima se dešavalo u različitim mestima opštine Čačak zbog nepostojanja sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Pesticidi

Prekomerna upotreba pesticida i neadekvatno rukovanje može dovesti do kontaminacije površinskih i podzemnih voda koje se koriste za vodosnabdevanje, što može predstavljati ozbiljan problem za zdravlje ljudi i ekosistema.

Kamenac

Stvaranje kamenca u vodi je problem velikog broja domaćinstava.

Do taloženja kamenca dolazi kada se rastvorljive soli i minerali u vodi talože i stvaraju naslage.

Ove naslage uglavnom sadrže kalcijum karbonat i magnezijum karbonat.

Problem sa kamencom je da dovodi do zapušenja cevi, oštećenje grejača bojlera i drugih uređaja koji koriste vodu. Takođe, smanjuje efikasnost deterdženata i isušuje kosu i kožu. Za smanjenje tvrdoće vode i uklanjanje kamenca neophodno je omekšavanje vode.

Pored zdravstvenih koristi postoje i drugi benefiti kao što su ušteda novca koji inače odlazi za kupovine vode u plastičnoj ambalaži, koja je i ekološki problem.

Plastična ambalaža ima mnoge negativne uticaje na zdravlje ljudi, a takođe je jedan I od najvećih zagađivača životne sredine.Upotrebom filtera za vodu nema potreba za kupovinom flaširane vode.

Najefikasniji filteri za vodu

Idealni saveznik vašeg zdravlja i filtriranja vode je kompanija Aquafilter doo.

Aquafilter filteri za vodu se izdvajaju na tržištu upravo zbog spoja modernog dizajna i kvaliteta. U poređenju sa drugim filterima koji su dostupni, ovi filteri predstavljaju najbolji izbor za sve one koji žele da uživaju u čistoj i zdravoj vodi, ali i da se okruže modernim i lepim uređajima.

Aparati za filtriranje vode koje naša kompanija nudi su funkcionalni i uklapaju se u svaki prostor.

Laki su za upotrebu i dolaze sa tehnologijom koja uklanja 99.99% zagađenja u vodi.

Filteri za vodu ispod sudopere

Aqua Filter ispod sudopere je univerzalni aparat za prečišćavanje vode koji koristi nanofilter. Može se koristiti za sve tipove vode: bunarsku, seosku i gradsku. Ovo je ugradni filter koji se instalira ispod vaše sudopere.

AquaFilter filteri za vodu se postavljaju ispod sudopere i zauzimaju polovinu standardne širine sudopere (30 cm). Montira se veoma jednostavno. Jedan je od najefikasnijih kućnih filtera za vodu.

Foto: Ustupljene fotografije

Direct Flow filter

Aqua Direct Flow je filter za prečišćavanje vode, koji se jednostavno montira ispod svake kuhinje.

Zahvaljujući malim dimenzijama, može da se instalira i u najmanjim kuhinjama. Ovaj filter za vodu sa reverznom osmozom nema rezervoar, već radi na principu filtriranja sa direktnim protokom vode.

Aqua Direct poseduje napredne funkcije, poput led indikatora zamene filtera i Anti-Leakage System – sistema protiv curenja. Osim toga, filteri za vodu su Easy Filter Replacement, što omogućava korisnicima da ih i sami menjaju.

Aqua Direct filter za vodu ima kapacitet filtriranja od 500 do 750 litara vode na dan, što ga čini izuzetno efikasnim i pogodnim kako za domaćinstvo, tako i za komercijalnu upotrebu.

U kombinaciji sa univerzalnom slavinom 2 u 1, osim svojih besprekornih performansi, pružiće Vam i savršen estetski ugođaj i oplemeniti Vašu kuhinju.

Autor: Pink.rs