Iako su retki oni koji mogu da odole lubenici, za ljude s hroničnom bolešću bubrega oprez je neophodan.
Iako je danas simbol leta, lubenica ima bogatu istoriju koja seže daleko u prošlost. Potiče iz Južne Afrike i egipatska piramida iz 27. veka pre nove ere pruža dokaze o njenom uzgoju. Prvobitno je bila gorkog ukusa, a kroz vekove su selekcijom uzgajivači stvorili sočnu, slatku varijantu koju danas poznajemo i volimo.
Jedan od razloga zašto je lubenica tako osvežavajuća tokom vrelih letnjih dana jeste to što ima oko 92 odsto vode. Ovo čini lubenicu odličnim izborom za hidrataciju, posebno tokom toplih letnjih meseci. Takođe je bogata vitaminima A, C i B6, što je čini nutritivno vrednom.
Lubenica je idealna za one koji paze na unos kalorija. U 100 grama lubenice nalazi se samo oko 30 kalorija. Pored niske kalorijske vrednosti, lubenica je bogata vlaknima, koja pomažu u održavanju osećaja sitosti.
Upozorenje za ljubitelje lubenice
Iako su retki oni koji mogu da odole lubenici, za ljude s hroničnom bolešću bubrega oprez je neophodan. Prema studiji slučaja objavljenoj u Annals of Internal Medicine: Clinical Cases, analizirana su tri pacijenta koji su doživeli ozbiljne zdravstvene probleme nakon što su jeli previše lubenice. Hronična bolest bubrega smanjuje sposobnost tog organa da efikasno filtrira višak kalijuma iz krvi, što može dovesti do hiperkalemije, stanja s previše kalijuma u organizmu.
Autor: Aleksandra Aras