AKTUELNO

Avgust je, što znači da polako počinje sezona grožđa. Svako ima svoju preferenciju - crno ili belo.

Ali bez obzira na to da li ste ga kupili na pijaci ili u prodavnici, nemojte ga odmah jesti. Treba mu malo ljubavi i pažnje pre nego što ga ubacite u usta.

Zašto je važno da dobro operete grožđe

Grožđe je među voćem koje sadrži najveću količinu pesticida. Od 2024. godine grožđe je na četvrtom mestu na listi najtretiranijih plodova, odmah iza jagoda, spanaća i kelja.

Ako kupujete organske proizvode, imate manje razloga za brigu, ali organski proizvodi mogu biti malo skuplji, tako da nisu svi u mogućnosti da ih priušte.

Osim toga, ne znate sa kakvom prljavštinom i klicama je voće moglo doći u kontakt na svom putu od vinograda do police.

Foto: Pixabay.com

Da biste bili sigurni da je voće dobro za konzumaciju, najbolje je da ga temeljno operete.

Kada oprati grožđe

Kao i neko drugo voće i povrće, grožđe je najbolje oprati neposredno pre nego što ćete da ga pojedete.

Pranje cele kese ili pakovanja, čim ga donesete kući, znači da će deo plodova biti izložen vlazi duže nego što je potrebno, što može dovesti do kvarenja.

Odredite količinu koju ćete pojesti, ubacite je u cediljku i temeljno isperite hladnom vodom, tako da voda pređe preko svakog grozda.

Ako želite da ga još detaljnije operete, potopite ga u hladnu vodu od pet do 10 minuta. Neki vole da dodaju par kašika sode bikarbone i/ili sirćeta u vodu tokom ovog koraka.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Samo se pobrinite da voće ponovo isperite i dobro osušite pre nego što ga pojedete.

Kako čuvati grožđe

Uverite se da je vaše grožđe suvo pre nego što ga odložite u nepokrivenu posudu koja omogućava protok vazduha.

Grožđe će trajati nešto duže ako grozdove ne skinete sa stabljike.

Autor: Jovana Nerić