Pravo je vreme da pripremite tegle i napravite slatko koje će sve oduševiti. Recept je jednostavan, a uživaćete u pripremi čim osetite privlačan miris smokava.
Sastojci za slatko od smokava:
1 kg smokava, svežih ili sušenih
700 g šećera
1 limun
1 kašičica vanilin šećera
pola šolje vode
pola kašičice cimeta
Priprema slatkog od smokava:
Ako koristite sveže smokve, operite ih, uklonite peteljke i narežite ih na četvrtine. Sušene smokve treba natopiti u vodi da odstoje do dva sata, tačnije, dok ne omekšaju. Nakon toga ih narešite na sitnije komade.
U velikom loncu, pomešajte smokve, šećer, vodu i vanilin šećer.
Dodajte i sok i narendanu koru limuna.
Stavite lonac na srednje jaku vatru i kuvajte dok se šećer potpuno ne otopi.
Smanjite vatru i kuvajte smesu 45 minuta do sat vremena, povremeno mešajući. Ako želite da dodate cimet, dodajte ga u ovom trenutku.
Smesa je gotova kada postane gusta i sirupasta. Da proverite gustinu, stavite malo smese na tanjir i ostavi da se ohladi. Ako se stvrdne i lako odvaja od tanjira, slatko je spremno.
Autor: Dubravka Bošković