AKTUELNO

Pravo je vreme da pripremite tegle i napravite slatko koje će sve oduševiti. Recept je jednostavan, a uživaćete u pripremi čim osetite privlačan miris smokava.

Sastojci za slatko od smokava:

1 kg smokava, svežih ili sušenih

700 g šećera

1 limun

1 kašičica vanilin šećera

pola šolje vode

pola kašičice cimeta

Priprema slatkog od smokava:

Ako koristite sveže smokve, operite ih, uklonite peteljke i narežite ih na četvrtine. Sušene smokve treba natopiti u vodi da odstoje do dva sata, tačnije, dok ne omekšaju. Nakon toga ih narešite na sitnije komade.

U velikom loncu, pomešajte smokve, šećer, vodu i vanilin šećer.

Dodajte i sok i narendanu koru limuna.

Stavite lonac na srednje jaku vatru i kuvajte dok se šećer potpuno ne otopi.

Smanjite vatru i kuvajte smesu 45 minuta do sat vremena, povremeno mešajući. Ako želite da dodate cimet, dodajte ga u ovom trenutku.

Smesa je gotova kada postane gusta i sirupasta. Da proverite gustinu, stavite malo smese na tanjir i ostavi da se ohladi. Ako se stvrdne i lako odvaja od tanjira, slatko je spremno.

Autor: Dubravka Bošković