AKTUELNO

Mora da imate želju da posetite neka atraktivna mesta na kojima niste bili i nadate se da ćete ih kad-tad posetiti. No, postoje neke destinacije za koje se tvrdi da bi to trebalo da učinite što pre jer bi one u bliskoj budućnosti mogle da nestanu.

Pojedina mesta na zemaljskoj kugli jednostavno nestaju iz više razloga. Neke građevine i mesta budu srušena i razorena iz političkih razloga, na neke utiče poseta velikog broja turista (a znamo da mesta koja su među najposećenijima na svetu, iz dana u dan gube svoju autentičnost), zatim faktori (ne)očuvanja životne sredine i dr.

Ugledni časopis "Independent" bavio se istraživanjem o tome koja bi mesta turisti trebalo da posete pre nego što ona potpuno nestanu. Zanimljivo, britanski medij tvrdi da su jedno od 15 takvih mesta srpski manastiri na Kosovu i Metohiji, koji bi, prema njihovim tvrdnjama, mogli da budu porušeni ili u najboljem slučaju da izgube autentičnost zbog višegodišnje političke situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

Ovo su 15 destinacija koje treba da posetite pre nego što one nestanu:

Zid plača u Jerusalimu (Izrael)

Tropske kišne šume na Sumatri (Indonezija)

Grad Liverpul (Engleska)

Močvara Everglejds (Florida, SAD)

Grad Koro (najstariji grad u Venecueli)

Stari deo grada u Beču (Austrija)

Zaštitni greben u Belizeu (SAD)

Grad Potosi (Bolivija)

Nacionalni park glečera u Montani (SAD)

Arheološko nalazište Čan Čan (Peru)

Grupa ostrva Sejšeli (Sejšeli)

Abu Mena (Egipat)

Rezervat životinja "Selous Game" (Tanzanija)

Manastiri na Kosovu u Metohiji (Srbija). Zanimljivo, "Indipendent" je takođe napisao da se ovi manastiri nalaze u Srbiji, a ne u takozvanoj državi Kosovo.

Maldivi (Maldivi)

#Istraživanje

#Putovanja

#Srbija

#Turizam

'