Kokošja jaja predstavljaju odličan izbor za doručak, ali samo ako se pripremaju na pravi način.
Jaja su veoma hranljiva i zdrava, sadrže oko sedam grama proteina, a odličan su izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline….
Međutim, pri spremanju treba voditi računa o masnoći, odnosno ulju na kojim ih pržite, a nutricionisti savetuju da suncokretovo zamenite maslinovim ulje.
Time ćete, osim esencijalnih antioksidansa koji su nam potrebni jer se bore protiv slobodnih radikala u organizmu, osigurati i znatno ukusniji obrok.
Dosadašnja istraživanja o zdravoj hrani pokazala su da priprema namirnica na biljnom ulju nije najbolji izbor za zdravlje. Razlog je što se prilikom zagrevanja ulja, reaguju sa kisonim i stvaraju supstance aldehidi koji su povezani s višim rizikom od raka i srčanim bolestima.
Iako je i maslinovo ulje biljno, zagrevanjem ovog ulja ipak se otpušta manje aldehida, a pošto se brže zagreva, jaja će se brže ispržiti i poprimiti punoću ukusa.
Pročitajte još: Sladoled samo za STARIJE OD 18 GODINA!
#Jaja