AKTUELNO

Venecija uvodi nova pravila za turističke grupe, ograničavajući njihov broj na maksimalno 25 osoba. Pored toga, turističkim vodičima će biti zabranjeno korišćenje zvučnika.

Cilj ovih mera je očuvanje mira lokalnog stanovništva i olakšavanje kretanja pešaka kroz grad.

Važno je napomenuti da se ova ograničenja ne odnose na decu mlađu od dve godine, kao ni na učenike i studente na organizovanim školskim ekskurzijama.

Foto: Tanjug AP/Andrew Medichini

Za one koji se ne budu pridržavali novih propisa, predviđene su novčane kazne u rasponu od 25 do 500 evra.

Ova ograničenja, koja su prvobitno bila planirana za početak jula, primenjivaće se u centru grada, kao i na obližnjim ostrvima Murano, Burano i Torčelo.

Podsetimo, Venecija je u aprilu postala pionir u uvođenju sistema naplate ulaza za posetioce. Ovaj eksperimentalni projekat imao je za cilj smanjenje broja jednodnevnih posetilaca tokom turističke sezone.

Foto: Tanjug AP/Andrew Medichini

Nakon 29-dnevnog perioda primene ove šeme, usledile su konsultacije o budućnosti projekata usmerenih na ublažavanje negativnih efekata masovnog turizma na ovaj jedinstveni grad.

Ove mere predstavljaju deo šire strategije Venecije u borbi sa izazovima koje donosi popularnost grada kao turističke destinacije, istovremeno nastojeći da očuva kvalitet života svojih stanovnika.

Autor: Jovana Nerić