AKTUELNO

Spanać je pun vitamina i minerala, a najpoznatiji je po visokom sadržaju gvožđa zbog čega je često zastupljen u raznim dijetama – ali samo ako ga kuvate pravilno.

Samo zato što je vaša mama kuvala spanać kada ste bili dete, to ne znači da bi na isti način trebalo da ga pripremate i jedete. Ne samo da je ovo jedan od najobičnijih načina da jedete ovo povrće, već spanać prilikom kuvanja gubi dosta hranljivih vrednosti.

- Veliki deo vitamina i minerala gubi prilikom kuvanja i ostaje u vodi u kojoj se kuvalo pa tako nećete dobiti dovoljno vitamina C i folne kiseline kao kada biste jeli sirovu salatu od spanaća - kaže dijetetičar Samara Abot.

Osim ovog, ne bi trebalo da jedete ni sirovi spanać.

Foto: Pixabay.com

Sirovi spanać se ne smatra najboljim izvorom kalcijuma zato što takođe sadrži oksalnu kiselinu, koja sprečava apsorpciju kalcijuma. Drugim rečima: iz spanaća ćete dobijati vitamin C i folnu kiselinu, ali ne i kalcijum.

Srećom, postoji način da jedete povrće, tako da zadovolji vaš ukus i da unesete sve hranljive sastojke.

Umesto kuvanja spanaća, dijetetičar Džesika Kording sugeriše da kuvate na pari ili u mikrotalasni. Ona mladi spanać obožava da dodaje u smuti napitke, supe ili omlete.

I postoji još jedno pravilo: veoma je loše da ga držite u frižideru, ali i da ga podgrevate.

- Vodite računa da ovo povrće ne podgrevate, jer u sebi sadrži nitrate koji usled dejstva mikroorganizama i zagrevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni za ljudski organizam - ističe Samara.

Pročitajte još: SLATKIŠ ZA MRŠAVLJENJE: Čokoladni puding bez kuvanja koji snižava loš holesterol!

#Kuvanje

#Povrće

#Spanać

'