AKTUELNO

Mačke obično donose na svet više mačića odjednom, što se naziva leglom. Međutim, broj mačića može varirati u zavisnosti od različitih faktora. Opšte zdravstveno stanje i rasa vaše mačke uticaće na dužinu trudnoće. Period gestacije može trajati od svega 52 dana, ali u nekim slučajevima može se produžiti i do 74 dana.

Povećanje telesne mase, uvećanje bradavica, pojačan apetit i promene u ponašanju mogu ukazivati na to da vaša mačka očekuje potomstvo. Ipak, treba imati na umu da sve mačke neće ispoljavati iste znakove, pa je važno pažljivo pratiti svoju mačku ako sumnjate da bi mogla biti gravidna.

Mlađe mačke obično imaju manja legla

Kod mačaka koje su prvi put gravidne, velika je verovatnoća da će imati manji broj mačića. Starost mačke je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na veličinu legla.

Foto: Pexels

Starije mačke generalno imaju brojnija legla. Pored toga, rasa mačke takođe igra ulogu - neke rase, poput burmanske, abesinske, persijske i sijamske, sklonije su većim leglima.

Značajan faktor je i opšte zdravstveno stanje vaše mačke. One koje su potpuno zdrave i pravilno hranjene obično će imati veća legla u poređenju sa onima koje se suočavaju sa zdravstvenim problemima ili su izložene većem stresu.

Međutim, kako predvideti veličinu legla?

U ranim fazama trudnoće teško je precizno odrediti broj mačića. Ipak, postoje određeni pokazatelji koji mogu dati okvirnu procenu. Najsigurnija metoda provere je ultrazvučni pregled, koji se obično radi oko tridesetog dana graviditeta vaše mačke.

Maksimalno 19, a ovako se kreće broj mačića u leglu
Mačke obično rađaju između tri i pet mačića u jednom leglu, ali taj broj može značajno varirati.

Prosečan broj: Većina mačaka rađa 3-5 mačića po leglu. Ovo se smatra normalnim i zdravim brojem za većinu rasa. Raspon: Legla mogu varirati od samo jednog mačeta do čak 12 ili više. Nije neuobičajeno videti legla sa 2-6 mačića.
Maksimalan broj: Zabeleženi maksimum je 19 mačića u jednom leglu, ali ovo je izuzetno retko. Legla sa više od 8 mačića se smatraju velikim i neuobičajenim.
Prva legla: Kod prvog legla, mačke često rađaju manje mačića (2-3 je uobičajeno).

Autor: Jovana Nerić