AKTUELNO

Sveže povrće je hranljivo i ukusno, bilo da je domaće ili kupljeno, ali je takođe kvarljivo. Poznavanje pravilnog skladištenja proizvoda produžava njihov životni vek, maksimalno iskorištava sezonske izdatke i smanjuje bacanje hrane.

Dok je neko povrće preporučljivo držati u frižideru, drugo povrće ubrzano propada ako se čuva na hladnom i vlažnom mestu.

Ovde ćete naći primere povrća koje je u svakodnevnoj upotrebi, a koje je neophodno držati van frižidera.

Crni i beli luk

Nikada ne stavljajte crni ili beli luk u frižider. Podložni su oštećenju od hladnoće na temperaturama ispod pet stepeni. Ako je moguće, držite ih u hladnom delu kuhinje ili ostave. Najbolje je da ih čuvate u mrežastim vrećama (u kojima često dolaze) da bi imali ventilaciju.

Foto: Pixabay.com

Ako to ne možete da uradite, stavite ih u činiju u špajzu. Možete ih pokriti kesom, ali uverite se da ima dosta otvora za protok vazduha. Kada su načete, glavice luka se mogu čuvati u frižideru u maloj posudi ili vrećici.

Ne čuvajte luk u blizini krompira. Krompir izlučuje vlagu i ubrzava propadanje luka.

Krompir

Nikada ne čuvajte krompir u frižideru - to će pretvoriti njegov skrob u šećer.

Operite ga od zemlje i čuvajte na tamnom, hladnom mestu kao što je ostava ili podrum. Možete ga staviti u korpu ili papirnu kesu.

Ne skladištite krompir sa lukom ili jabukama, oni ispuštaju gas etilen koji će pokvariti krompir.

Paradajz

Nikada ne hladite svež paradajz ako želite da zadržite svežinu ukusa kao kada je tek ubran.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Čeri paradajz je jedina sorta koja je pogodna za odlaganje u frižideru, jer ne postaje kašast ili brašnast prebrzo. Ostavite paradajz na pultu (ne na suncu).

Možete ga staviti u frižider kada ga isečete, ali će se njegov ukus i tekstura promeniti.

Autor: Jovana Nerić