AKTUELNO

Biti mentalno jak znači kontrolisati svoje emocije, misli i postupke, posebno tokom izazova, kako biste mogli bolje da se ponašate u životu. Iako razumemo važnost samokontrole za uspeh, teško ju je praktikovati. Skot Mauc je posvetio tri decenije proučavanju mentalne snage kod ljudi, posebno lidera.

Procenite svoju mentalnu snagu

Mauc je razvio samoprocenu mentalne snage kako bi pomogao pojedincima da procene svoje trenutno stanje i identifikuju oblasti za poboljšanje. Ako odgovorite sa „uvek“ na ovih osam pitanja, mentalno ste jači od mnogih drugih.

1. Da li ste otporni na neuspehe?

Suočavanje s izazovima često dovodi do osećaja poraza, ali prava mentalna snaga se pokazuje u tome kako istrajete uprkos neuspesima. Mentalno jaki pojedinci se fokusiraju na prilike u nevolji, a ne na negativnosti. Oni prihvataju situaciju i aktivno traže načine da napreduju.

2. Da li dobro radite pod pritiskom?

Način na koji se nosite s pritiskom zavisi od vašeg načina razmišljanja i početne reakcije na stres. Biti mentalno jak podrazumeva gledanje na izazove pozitivno, a ne kao pretnje. Mentalno jaki pojedinci sa sigurnošću prihvataju izazove, što im pomaže da upravljaju stresom, održavaju fokus i regulišu svoje emocije i misli radi boljeg učinka.

3. Da li Izbegavate ponašanje koje traži tuđa odobravanja?

Mentalno jaki pojedinci daju prednost autentičnosti u odnosu na traženje odobrenja. Shvataju da traženje stalnog potvrđivanja može potkopati njihovo samopouzdanje i stvoriti samo privremenu udobnost. Odlučuju da deluju samouvereno, kao da već imaju odobravanje okoline.

4. Da li Izbegavate da se poredite s drugima?

Kada se uporedite s drugima, na kraju se ne osećate dobro u vezi sa sobom. Mentalno jaki pojedinci samo sebe upoređuju sa svojim prošlim ja, koncentrišući se na samousavršavanje.

5. Koliko često osporavate postojeće stanje stvari?

Ljudi s jakom psihom shvataju da smelost podstiče napredak. To uključuje usuđivanje da sanjaju, preuzimanje rizika, prihvatanje nelagodnosti i istraživanje novih puteva.

6. Da li uspevate da upravljate negativnim emocijama?

Mentalno jaki pojedinci ostaju pod kontrolom uprkos negativnim emocijama. Prepoznaju svoja osećanja i mirno preispituju situaciju, omogućavajući tako sebi da preduzmu konstruktivnu akciju.

7. Koliko često sebe smatrate odgovornim?

Osobe koje su mentalno jake hrabro razmišljaju o sebi i preispituju svoje postupke, pitajući se gde traže izgovore ili okrivljuju druge. Smatrati sebe odgovornim je izazov, ali neophodan za pravi napredak.

8. Da li ste odlučni?

Neodlučnost odražava nedostatak kontrole i discipline. Efikasni lideri su odlučni, vagaju rizike, postavljaju rokove i prihvataju teške izbore kada je to potrebno.

Ako se trenutno ne možete uvek odgovoriti „uvek“ na ova pitanja, postoji potencijal za rast sa pravim načinom razmišljanja i alatima, što vodi do trajne mentalne snage.

Autor: Jovana Nerić