AKTUELNO

Najveća briga kada je u pitanju pranje čarapa je da obezbedite da oba dela para ostanu zajedno. Ali mnogi ljudi ne znaju da li ih treba oprati naopačke, piše Real Simple.

Možda vam se čini da je spoljašnjost vaših čarapa najprljavija, jer dok hodate po kući, na njoj se nakupljaju mrvice, grinje, bakterije i druge nečistoće. Britanska kompanija za proizvodnju dušeka analizirala je čarape koje se nose po ceo dan i otkrila da su verovatno prljavije od daljinskog upravljača, koji je 20 puta prljaviji od WC šolje.

Ali unutrašnjost vaših čarapa je isto tako prljava, zahvaljujući 250.000 znojnih žlezda u vašim stopalima i mrtvim ćelijama kože koje vaša stopala odbacuju svaki dan. Vlaga od znoja može pomoći bakterijama i gljivicama da rastu i napreduju na čarapama, što može dovesti ne samo do smrdljivih stopala, već i do atletskog stopala i drugih uobičajenih problema sa stopalima.

Zašto bi trebalo da perete čarape naopačke?

Dakle, čarape treba prati naopako, jer ta površina ceo dan dodiruje kožu, zadržava većinu neprijatnih mirisa i mrtvih ćelija kože.

Ovo osigurava da deterdžent i kretanje u mašini za pranje veša najjače deluju na najsmrdljivije delove čarapa i pomaže u uklanjanju bakterija koje izazivaju miris i drugih opasnih mikroorganizama. Takođe, smanjuje rizik da završite sa relativno prljavim čarapama i smrdljivim stopalima.

Pranje čarapa naopako takođe može smanjiti količinu trenja na spoljašnjoj strani tkanine, pomažući da se očuvaju šari ili boje i minimiziraju bilo kakve mrlje ako slučajno stavite bele čarape na crvenu košulju. Ovo takođe pomaže da vaše čarape duže izgledaju kao nove i pomaže u smanjenju količine dlačica koje sakupljaju čarape.

Foto: Pixabay.com

Saveti za pranje čarapa

Mnogi proizvođači čarapa preporučuju pranje čarapa toplom ili hladnom vodom na nežnom programu i korišćenjem blagog deterdženta. Ali možda ćete morati da uložite malo više truda ako su vam čarape zaista smrdljive i prljave.

Ako su vam čarape posebno prljave, prethodno ih namočite u blagi deterdžent ili možda neki mašinski izbeljivač može pomoći u uklanjanju tvrdokornih mrlja i mirisa. Uporni sredstva za uklanjanje mrlja takođe mogu pomoći.

Generalno, blagi deterdžent, hladna voda i nežan ciklus su pravilo, ali prema sportskim čarapama možete da se odnosite malo „agresivnije“. Da biste čarape držali zajedno, razmislite o upotrebi štipaljke za vezivanje svakog para ili ih stavite u vrećicu za pranje delikatne odeće.

Sušenje u sušilici dobro funkcioniše za većinu čarapa, iako će vunene čarape verovatno zahtevati sušenje na vazduhu da bi se sprečilo skupljanje. Međutim, ako ozbiljno želite da smanjite broj bakterija u čarapama, razmislite o tome da ih osušite na suncu.

Autor: Dalibor Stankov