AKTUELNO

Među uzročnicima astme su polen, kućna prašina, spore buđi i dlaka životinja.

Doktor Saša Milićević, pedijatar rekao je za "Novo jutro" Televizije Pink da hladno vreme utiče na otežano disanje.

- Izuzetno hladno vreme dovodi do toga da osobe, pogotovo deca koja imaju astmu počinju da malo teže dišu, imaju neprijatan osećaj gušenja, pojavi se nekada kašalj, a to najbolje znaju roditelji te dece i odrasle osobe koje to imaju - rekao je Milićević.

Kako kaže nije problem samo hladno vreme već i promene temperature.

- Kada boravimo u stanu, gde je veća temperatura i kada izađemo napolje, taj vazduh može da dovede do tih tegoba. Vrlo je važno da roditelji to znaju i da ne smatraju da je svaki kašalj koji se javi u ovom periodu uzrokovan nekom infekcijom. Vrlo je često u pitanju preosetljivost bronhija - objašnjava Milićević.

Foto: Printscreen

On je naglasio da je astma hronično oboljenje koje nastaje u dečjem uzrastu.

- Čim neko primeti kod sebe da ima osećaj sviranja u plućima, gušenja, jedan neprijatan osećaj, ne znači da ima astmu, ali bi trebalo da se javi lekaru da se vidi da li su te bronhije osetljivije nego što bi trebalo i da li je potrebna neka terapija koja bi mogla da spreči astmu - savetuje Milićević.

Po njegovim rečima osetljivost bronhija kod dece se manifestuje tim kašljem koji je uporan i nije praćen temperaturom, a koji se pojačava pri nekom naporu.

- U vrtićima su deca u zatvorenom prostoru, a ako se podigne čuvena grinja koja se nalazi u tepisima, a koja je najčešće uzročnik astme i kod dece i kod odrasli, onda obično nastaju tegobe. Pored grinja uzročnik je polen, zatim kućna prašina, spore buđi, pored toga postoji alergija na perje - navodi Milićević.

Kako dodaje, tu spada i dlaka životinja, a dlaka mačke je mnogo opasnija jer je mala i lakše prodire u disajne puteve.

Foto: Printscreen

- U stvari se ne reaguje na dlaku mačke, već sluz kojom se ona umiva. Dlaka psa je mnogo manje opasna. Postoji preporuka koja važi već duže vreme, a to je da osobe koje imaju astmu ili roditelji deteta treba koje ima astmu, treba da kupe psa, jer prisustvo psa smanjuje šansu da se dobije alergija na grinje - kazao je Milićević.

Po njegovim rečima dete može da stavi šal da bi se zaštitilo od hladnog vazduha, ali na kratko, jer u suprotnom može da iritira.

- Poželjno bi bilo da ako dete izlazi iz toplog stana malo boravi u hodniku, da ne izlazi odmah na hladan vazduh. Osetljive bronhije se na hladnom vazduhu sužavaju, a zbog toga je vrlo važno da se koliko može ujednači temperatura - ističe Milićević.

#Astma

#Novo jutro

#deca

'