AKTUELNO

Teniski lakat je zadravstveni problem koji je imao najbolji srpski teniser Novak Đoković, ali se može javiti i kod ljudi koji se ne bave sportom – usled naglih pokreta, ili dugotrajnog rada za računarom.

Sportski fizioterapeut Miloš Nedeljković objasnio je gostujući u emisji “Novo jutro” na Televiziji Pink da je teniski lakat akutna ili hronična upala sa spoljašne strane podlaktice u zglobu lakta.

Kako je dodao, teniski lakat je najčešći kod tenisera, rukometaša i košarkaša, ali se javlja i bilo koje druge vrste učestvalih ispužanja šake i pristiju.

Foto: Printscreen

Može se, ukazao je, javiti tokom rada za kompjuterom ili nošenja većeg tereta.

- Usled duže aktivnosti kojom se aktiviraju mišići za ispružanje šake i prstiju i neadekvatnog odmora, dolazi do upalnog procesa, a potom i do degenarativnih promena – upozorio je Nedeljković i dodao da se bol u laktu ne sme ignoristati.

Prvi simptomi teniskog lakta su, naveo je, bol i osetljivost na dodir, a svaki pokret i šake i podlaktice je bolan.

- U aktunoj fazi preporučuje se mirovanje i fizikalna terapija. Ako je reč o hroničnoj fazi dolazi do promena na tetivama mišića. U tom slučaju je teži i duži oporavak, a može biti neophodna i operativni zahvat – naveo je Nedeljković.

Ipak, operacijama se u Srbiji ređe pribagava, dok sun a zapadu one uobičajene. Takvu operaciju imao je i Novak Đoković u Švajcarskoj.

#Simptomi

#Tenis

'