Voće se smatra najzdravijim delom ishrane, ali postoje neke vrste voća koje sadrže natprosečne nivoe ostataka pesticida. Takvo voće stoga treba izbegavati ili bar pažljivo obraditi pre konzumiranja.
Verovatno najprljavije voće po ostacima pesticida su jagode. Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da budete oprezni kada jedete jagode i kako ih bezbedno možete uključiti u svoju ishranu.
Visok sadržaj pesticida
Bobice često sadrže visoke nivoe pesticida, jer se mnoge hemikalije koriste za zaštitu od štetočina i bolesti. Prema izveštajima organizacija koje prate bezbednost hrane, kao što je Radna grupa za životnu sredinu (EVG), jagode se često nalaze na vrhu liste voća sa najviše ostataka pesticida.
Osetljiva koža
Jagode imaju tanku i nežnu kožu koju je teško temeljno očistiti. Pesticidi mogu da prodru u kožu i ostanu u plodu, tako da pranje vodom možda neće biti dovoljno za uklanjanje svih ostataka pesticida.
Zdravstveni rizici
Dugotrajno izlaganje pesticidima može biti povezano sa različitim zdravstvenim rizicima, uključujući endokrine poremećaje, neplodnost, probleme sa jetrom i druge ozbiljne zdravstvene probleme.
Iako su pojedinačni ostaci pesticida u voću obično prisutni samo u malim količinama, kumulativni efekat redovnog konzumiranja kontaminiranog voća predstavlja zdravstveni rizik.
Kako bezbedno jesti jagode
Najbolji način da smanjite izloženost pesticidima je da odaberete organski uzgojene jagode. Organski usevi obično ne koriste sintetičke pesticide ili ih koriste u minimalnim količinama.
Ako organske jagode nisu dostupne, dobro operite jagode pod tekućom vodom. Takođe možete koristiti rastvor vode i sirćeta (1 deo sirćeta na 3 dela vode) da natopite bobice na nekoliko minuta, a zatim ih isperite vodom.
Pokušajte da kupite jagode od lokalnih uzgajivača za koje znate da koriste manje pesticida ili imaju više prirodnih metoda uzgoja. Lokalni proizvodi su takođe obično svežiji i manje kontaminirani tokom transporta, piše Metropolitan.si.