AKTUELNO

Nikada nije bilo važnije brinuti se o mentalnom zdravlju, a knjige su odličan način da to postignete.

Čitanje ne donosi samo zabavu, lakše uspavljivanje ili “ubijanje” vremena na plaži, već je i dokazano korisno za opšte mentalno zdravlje. Bez obzira da li volite autobiografije ili ljubavne ili istorijske romane, postoji knjiga za svakoga.

Čitanje kao vežbanje uma

Čitanje je kao teretana za vaš mozak. Aktiviranje svih ključnih mentalnih veština može ojačati vaš mozak. Praćenje reči i koncentracija mogu poboljšati vaše pamćenje i obogatiti vokabular. To može rezultirati boljom komunikacijom i poboljšanjem kvaliteta vašeg života. Bolje ocene na fakultetu,uspešniji poslovni razgovori i bolje međuljudske veštine su samo neke od prednosti.

Čitanjem protiv stresa

Savremeni svet često donosi stres, a jedan od najefikasnijih načina da ga ublažite je čitanje. Čitanje vas može odvesti iz trenutne stresne situacije i pomoći da se oslobodite svakodnevnih briga. Istraživanja pokazuju da je čitanje smanjilo nivo stresa kod učesnika za gotovo 70%, što je bolji rezultat od aktivnosti kao što su ispijanje čaja ili slušanje muzike. Čak i šest minuta čitanja može znatno smanjiti stres, dok je drugo istraživanje pokazalo da pola sata čitanja ima isti efekat kao pola sata joge.

Knjiga za dobar san

Kvalitetan neprekidan san tokom noći ključan je za održavanje opšteg zdravlja. Međutim, postizanje takvog sna može biti izazovno. Vaš um može biti nemiran, a pre nego što primetite, čuje se budilnik.Uvođenje rutine čitanja pre spavanja može pomoći da brže zaspite. Bitno je napomenuti da se radi o klasičnoj knjizi sa stranicama, a ne o elektronskom uređaju ili tabletu, jer svetlost ekrana može narušiti kvalitet sna.

Čitanje kao podrška mentalnom zdravlju

Čitanje može biti i terapija, poznata kao biblioterapija. Postoje stručnjaci koji mogu preporučiti knjige koje pomažu u suočavanju sa anksioznošću, tugom ili depresijom. Knjige za samopomoć mogu biti odvelike koristi osobama sa mentalnim izazovima, bilo da ih koriste samostalno ili kao deo terapije uživo. Ali i fikcija može biti od pomoći osobama koje se suočavaju sa depresijom ili anksioznošću, jer omogućava emocionalno povezivanje sa likovima i refleksiju vlastitih osećanja, problema i želja tokom čitanja.

Razumevanje empatije kroz čitanje

Iako se možda ne setimo odmah, istraživanja pokazuju da čitanje pomaže razumevanju emocija drugih ljudi, posebno kada je reč o čitanju fikcije tokom dužeg vremenskog perioda. Čitanje doprinosi razvoju "teorije uma", koja pomaže u razumevanju želja i uverenja drugih ljudi.

Smanjenje rizika od demencije

Čitanje može smanjiti rizik od bolesti poput Alchajmerove tako što održava mozak aktivnim. Neaktivnost mozga može povećati rizik od ovih bolesti. Studije su pokazale da je verovatnoća starijih osoba koje redovno čitaju 2,5 puta manja da će razviti Alchajmerovu bolest. Ne čekajte da ostarite da biste počeli sa čitanjem! Što pre počnete, to će biti korisnije za vaš mozak, a dokazano je da sprečava mnoge simptome demencije, posebno ako započnete čitanje u mlađim godinama.

Nakon svih navedenih prednosti čitanja, preostaje vam samo da svratite u prvu knjižaru ili posetite sajam knjiga i počastite sebe jednim modernim naslovom ili klasikom.

Autor: pr