Količina kvasca varira u zavisnosti od toga da li se koristi suvi ili sveži, kao i od količine brašna koja će se upotrebiti.
Ako posedujete dobar recept, ključno je da pažljivo sledite količinu sastojaka. Oni bi trebalo da budu dodati u tačnim proporcijama navedenim u receptu, i to poželjno na sobnoj temperaturi, osim ako nije drugačije naznačeno.
Dva sastojka posebno doprinose da vaše testo bude savršeno: jogurt i sirće. Jogurt doprinosi mekoći proizvoda od testa, dok sirće ubrzava proces nadimanja testa.
Da li ste znali koliko kvasca treba dodati u testo?
Količina kvasca zavisi od vrste - suvog ili svežeg, i količine brašna u receptu, što može biti korisno saznanje za mnoge početnice u kuhinji.
Na primer, za 1 kg brašna, preporučuje se dodavanje cele kocke svežeg kvasca (oko 42 g), koju je potrebno razmutiti u toploj vodi ili mleku. Dodavanje šećera i ostavljanje da se aktivira oko 10 minuta takođe je važno.
U slučaju da nemate svež kvasac, suvi kvasac je dobar zamenski sastojak. Za 1 kg brašna, preporučuje se korišćenje oko 20 g suvog kvasca ili 2 kesice.