AKTUELNO

Pregledajte svoje srce redovno! Na vreme otkrivena bolest može da se leči. Zato Puls kardiološki centar omogućava našim čitaocima 10% popusta na pregled kardiologa sa EKG-om i ultrazvukom srca

Svake godine od kardiovaskularnih bolesti umre više do 17,5 miliona stanovnika u svetu, a u Srbiji više od 50.000! Smatra se da će broj obolelih do 2030. godine biti čak 23 miliona.

Međutim, srce može da se leči, loši ishodi mogu da se spreče, a ova statistika može da se promeni. Za to su najvažniji redovni preventivni pregledi, ali i način života.

Pitali smo dr Svetislava Mališića, kardiologa u Kardiološkom centru PULS, kada je vreme da se počne sa pregledima.

- Redovne preglede srca, koji uključuju i ultrazvuk, i zdravi ljudi trebalo bi da rade već od 25. godine . Preporučuje se da se pregledi, ukoliko nema tegoba ili rizika od oboljevanja po naslednoj osnovi, rade svake dve do četiri godine – kaže dr Mališić.

- Zbog kojih simptoma moramo da se javimo kardiologu?
Pregled srca neophodan je ukoliko osetite simptome kao što su: bol u grudima, zamaranje pri svakodnevnim aktivnostima, nedostatak vazduha, lupanje i preskakanje srca, otoci na nogama, nagli skok pritiska, vrtoglavica i nesvestica.

Foto: Promo

Koliko često treba ponavljati EKG?

- Zavisi od nalaza početnog testa. Ako je rezultat početnog EKG-a bio normalan, nema potrebe da se ponavlja osim u slučaju pojave novih tegoba. Srčana insuficijencija i bolest srčanih zalistaka su dve najčešće bolesti koje zahtevaju češći ultrazvučni pregled srca. U zavisnosti od težine bolesti, ultrazvuk srca će možda morati da se ponavlja češće. Na primer, teži oblik stenoze zaliska obično treba pratiti svakih 6-12 meseci, a za blaži oblik kontrola je na tri godine. Za praćenje drugih patologija valvula važi isto pravilo. Moramo napomenuti da je ovo „grubo“ procenjen plan pregleda, jer potrebu za ehom srca lekar određuje na osnovu stanja pacijenta.

Kakav stil života je najbolji za naše srce?

Uvedite izbalansiranu, zdravu ishranu

Uzimajte dovoljno vode

Fizički se aktivirajte u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem

Uzimajte redovno terapiju

Izbegavajte alkohol, cigarete, energetska pića

Spavajte dovoljno i uredno

Idite na preventivni pregled jednom godišnje posle 35 godine života

KO SVE TREBA DA URADI PREGLED SRCA

1. Pacijenti kojima je već dijagnostikovano neko kardiovaskularno oboljenje.

2. Osobe starije od 65 godina, posebno one sa hroničnim bolestima, trebalo bi da rade pregled srca rade na svakih šest meseci, osim ukoliko lekar ne odredi drugačiju dinamiku pregleda.

3. Sve odrasle osobe, čak i ako nemaju tegobe i bolesti srca u porodici, posle 30. godine života jednom godišnje rade pregled srca.

4. Pregled srca jednom godišnje savetuje se i pušačima, posebno onima sa dugim pušačkim stažom.

5. Sportisti i osobe koje se rekretivno bave sportom takođe bi trebalo da rade pregled jednom godišnje, a posebno test opterećenja.

Autor: