AKTUELNO

Mnoge odrasle osobe koje koriste ibuprofen i druge tzv. nesteroidne protivpalne lekove (NSAID), preteruju sa njihovom količinom, čime povećavaju rizik od ozbiljnih nuspojava poput unutrašnjeg krvarenja i srčanih udara, pokazalo je američko istraživanje.

Oko 15 odsto odraslih koji uzimaju ibuprofen ili druge slične lekove poput aspirina, diklofenaka, naproksena, celekoksiba i meloksikama, premašuju maksimalno preporučene dnevne doze za te lekove, otkrilo je istraživanje.

- NSAID lekovi ubrajaju se među najčešće korišćene lekove u SAD i svetu - rekao je vodeći naučnik istraživanja doktor Dejvid Kaufman sa Univerziteta u Bostonu.

Foto: Pexels.com

- Ti lekovi mogu da imaju ozbiljne nuspojave, uključujući krvarenje u digestivnom traktu i srčane udare, i često se uzimaju bez lekarskog nadzora zbog toga što su dostupni bez recepta - dodao je Kaufman.

- Stav da potrošači mogu da uzmu dozu leka po sopstvenoj proceni, bez obzira na upozorenja na pakovanju, zajedno s neznanjem o gornjim dozvoljenim granicama, povezan je s prekoračenjem dnevne maksimalne doze - dodao je.

U okviru istraživanja je 1326 potrošača ibuprofena imalo zadatak da vodi dnevnik korišćenja tog leka u toku sedam dana.

Njih 87 odsto nabavilo je lek bez recepta, navode naučnici u radu objavljenom u časopisu "Pharmacoepidemiology & Drug Safety".

Pročitajte još: Otisak prsta otkriva od čega ćete oboleti: Proverite da li vam preti neka od ovih bolesti

#lekovi

#srce

'