AKTUELNO

Ovo niste znali!

Alergije na travu, vrsta alergijskog rinitisa ili polenske groznice, nastaju kada imuni sistem preteranoreaguje na proteine u polenu trave, takozvane alergene. Tada ih organizam prepoznaje kao pretnju ioslobađa histamin da bi im se suprotstavio. To dovodi do tipičnih simptoma alergije kao što sukijanje, svrab i curenje iz nosa, a u nekim slučajevima može izazvati simptome astme. Polen trava jenajzastupljeniji tokom prolećnih i letnjih meseci, a određene vrste trava, kao što su bermudska trava,mačiji rep i livadska trava, obično izazivaju alergije.

Alergija na travu - Simptomi

Simptomi alergije na travu mogu varirati od blagih do teških i uključuju kijanje, curenje ili začepljennos, svrab i suzenje očiju, svrab u grlu i ušima, kašalj, piskanje i umor. Tačan uzrok alergija na travunije u potpunosti shvaćen, ali genetika, rano izlaganje polenu trave i druge alergije mogu povećatirizik od njihovog razvoja.Nekoliko okidača mogu pogoršati simptome alergije na travu, a to su dani sa velikim procentompolena, vetroviti dani koji mogu da prenose polen na velike udaljenosti i košenje travnjaka kojioslobađaju velike količine polena.

Dijagnoza alergije na travuDijagnoza alergija na travu se dokazuje u konsultaciji sa alergologom koji obavlja testove kao što sukožni testovi, testovi krvi i testovi za provokaciju nosa. Prevencija alergija na travu uključuje boravaku zatvorenom prostoru tokom perioda najvećeg procenta polena, držanje prozora zatvorenim,

Korišćenje prečistača vazduha sa HEPA filterima, presvlačenje i tuširanje nakon aktivnosti naotvorenom, nošenje zaštitne odeće i izbegavanje kontakta sa sveže pokošenom travom. Kod kuće,redovno čišćenje, korišćenje posteljine otporne na alergene, redovno pranje posteljine, izbegavanjesušenja odeće na otvorenom i redovno čišćenje kućnih ljubimaca koji provode vreme na otvorenommogu pomoći kod alergija.

Prirodna odbrana protiv alergija

Prirodna odbrana kod alergija na travu može uključivati korišćenje lokalnog meda, ispiranje nosa,uzimanje suplemenata gljive Ganoderma lucidum, kvercetina i korišćenje određenih eteričnih ulja.Kada su prevencija i prirodni proizvodi nedovoljni, lekovi i tretmani kao što su antihistaminici, nazalnikortikosteroidi, dekongestivi, vakcine protiv alergija i sublingvalna imunoterapija može koristiti kodalergija.

Uprkos alergijama na travu, moguće je provoditi vreme na otvorenom, ali uz odgovarajuće merepredostrožnosti. Potrebno je proveravati vremenske prognoze i koncentracije polena, nošenjeodgovarajuće odeće, upotreba lekova protiv alergija pre izlaska iz kuće i pravilna higijene po dolaskuu kuću. Sve ovo može pomoći da živite u harmoniji sa alergijama na travu dok uživate u prirodi. Alergije na travu mogu uticati na vaš kvalitet života, ali razumevanje njihovih uzroka, simptoma,metoda prevencije i opcije lečenja mogu vam pomoći da se efikasno borite sa njima i smanjite njihovuticaj na vaš svakodnevni život. Čak i sa alergijom na travu, moguće je sa samopouzdanjem izaćinapolje i uživati u lepoti prirode bez stalne nelagode.

Potpuno prirodan preparat na bazi aktivnog sastojka gljive Ganoderma lucidum- Immuno GD-polymože doprineti smanjenju rizika za nastanak alergije, a ukoliko se alergije i javi pomaže smanjenjutegoba i propratnih simptoma.

Foto: Promo

Autor: Pink.rs