AKTUELNO

Budi se proleće, a sa njim je i izloženost virusima pojačana. Pored toga, baš kada se priroda budi, mnogi se i sami osećaju pospano i teško. Na samom početku toplog vremena, najpametnije je posegnuti za odgovarajućim suplementima. Jedan od bitnih minerala za naš organizam je i cink.

Cink u hrani

Cink je esencijalni mineral, ima ga u manjoj količini i u zemljinoj kori, a njegova prisutnost u telu direktno je povezana sa našom ishranom, jer ga naše telo ne sintetiše samo. Cink u hrani najčešće nalazimo u namirnicama životinjskog porekla, i nešto manje u onima biljnog porekla. Namirnice bogate cinkom su pre svega crvena mesa- najviše ga nalazimo u govedini, jagnjetini i jetri. Zatim,izvor cinka je i mleko, kao i mlečni proizvodi. Što se biljnog sveta tiče, prisutan je u pšenici, kukuruzu,kupusu, pasulju, kikirikiju, orasima, bademima i semenkama bundeve i suncokreta. Cinkom su bogati i orašasti plodovi, riblje i živinsko meso, kao i integralne žitarice.

Cink za decu je toliko važan da je priroda uredila tako da majčino mleko sadrži 2 mg cinka, što je ustvari dnevna doza cinka koju bi novorođenčad ili najmalđi (0-6 meseci) trebalo da unose. Telo odraslog čoveka sadrži oko 2 ili 3 gr, pa se čak i najmanji deficit lako i brzo oseti.

Većina nas ima određene nezdrave navike kojih se teško oslobađamo. Iako je lako uhvatiti se kafe kada nam pada energija, znajte da veći unosi kofeina, kao i nikotina- tog večitog pratioca šoljice kafe-mogu biti razlog nedostatka cinka.

Cink i vitamini- tim koji pobeđuje!

Vitamin A pospešuje resorpciju cinka, zauzvrat- cink je zadužen za održavanje optimalnog nivoa vitamina A u organizmu. U kombinaciji sa vitaminom C, ovaj mineral je odličan izbor koji doprinosi normalnom funkcionisanju imunskog sistema, i može doprineti odbrani od prehlade. A kod povećane aktivnosti imunog sistema, usled recimo infekcija respiratornog sistema, u telu se tada stvaraju milioni novih imunih ćelija, te se samim tim povećava i potreba za kombinacijom vitamina C i cinka.

Foto: Deposit photos

Ko trpi kada cinka nema dovoljno?

Pre svega- naš imunološki sistem! Da bi normalno funkcionisao, našem imunitetu je neophodan cink. Stariji ljudi i deca sa niskim nivoom cinka u telu podložniji su, i u većem su riziku od upale plućai drugih infekcija. Naša koža takođe zahteva optimalne količine ovog minerala kako bi bila zdrava. Njegov nedostatak može biti i razlog pojave peruti, opadanja kose, pucanja i listanja noktiju!

U današnje vreme, rezultati brojnih istraživanja potvrđuju da 1 od 4 ispitane odrasle osobe ne unosi dovoljno ovog minerala.

Kada nam je potreban cink?

Cink treba uzimati i kao preventivu u proleće, ali i tokom cele zime, kad je izloženost virusima izražena. Takođe, u vreme većih napora i izloženosti stresu, cink je uvek dobrodošao jer se u mozgu ponaša kao modulator i ima umirujuće efekte- njegov nedostatk izaziva nervozu, depresiju, slabu koncentraciju, loše pamćenje…

Cink doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, održavanju normalnog nivoa testosterona u krvi izaštiti ćelija od oksidativnog stresa, pa se preporučuje uzimati ga u reproduktivnom periodu oba pola, jer kod muškaraca utiče i na lučenje testosterona i pokretljivost spermatozoida. Od suštinske je važnosti za pravilan rast i razvoj bebe, a dovoljan unos cinka u trudnoći smanjuje i rizik od prevremenog porođaja.

U koje doba dana piti cink i koliko dugo sme da se pije?

Cink tablete je najbolje popiti onda kada je on najdelotvorniji, a to je najmanje 1-2 sata nakon obroka.

Po preporuci stručnjaka, cink se uzima u miligramima- u odnosu na starosnu dob pacijenta. Količina preporučenog cinka varira i u zavisnosti od pola, ali i od zdravstvenog stanja osobe, tako da se trudnicama i dojiljama preporučuje da unesu 12-13 mg cinka na dnevnom nivou.

Za početak, ako uzimate cink kao suplement, treba paziti na hranu bogatu njim. Jedno jaje u sebi sadrži 1 mg cinka, komad govedine 5 mg, čedar sir 3 mg, ali ostrige imaju čak 40 mg cinka! Imajte tou vidu kada uvrstite tablete cinka, ili cink kompleks u svoju zdravstvenu rutinu. Naime, cink u preteranim količinama može da stvori kontraefekat i naruši imunitet. Dakle, samo pažljivo sa količinom i ne libite se da se posavetujete sa svojim lekarom oko bilo koje nedoumice koju eventualno imate.

Dijareja kod dece

Kod dece sa dijarejom smanjena je koncentracija cinka u krvi. Prema preporukama WHO cink trebada bude sastavni deo tretmana dijareje kod dece 10-14 dana. Bulardi ® junior pored probiotskegljivce Sacharomyces boulardii, sadrži i 5 mg cinka koji jača imunitet i ubrzava oporavak creva nakondijareje.

Foto: Promo/Abela Pharm

Autor: pr