AKTUELNO

Ako imate problema sa nesanicom, postoji ukusna hrana koja vam može pomoći da zaspite. Pistaći sadrže značajnu količinu melatonina, hormona koji doprinosi kvalitetnom snu.

Od svih orašastih plodova, pistaći imaju najviši sadržaj melatonina, čineći ih najboljim izborom za promovisanje sna. Melatonin nam pomaže da brže zaspimo i duže ostanemo u snu. Takođe poboljšava kvalitet sna, što je ključno za mentalno i fizičko zdravlje.

Snažan uticaj melatonina

Melatonin, koji se obilno nalazi u pistaćima, igra ključnu ulogu u regulisanju ciklusa spavanja i budnosti. Njegovo prisustvo u pistaćima čini ih prirodnim i efikasnim pomagačem za one koji imaju problema sa snom.

Foto: Pixabay.com

Pored melatonina, pistaći takođe sadrže magnezijum i vitamin B6.

- Magnezijum ne samo pomaže da zaspite već i promoviše dubok i odmoran san. Vitamin B6 igra ključnu ulogu u sintezi triptofana i serotonina, koji oboje imaju značajan uticaj na san.

Za one koji se bore sa nesanicom, preporučuje se konzumiranje pistaća sat vremena pre spavanja umesto uzimanja tableta za spavanje. Ovaj prirodni pristup ne samo pruža nutritivni podsticaj već takođe pruža zdravo i efikasno rešenje za poboljšanje kvaliteta sna.

Sedeći put kada se nađete kako se prevrćete po krevetu tokom noći, razmislite o tome da uzmete šaku pistaća kako biste se prirodno uspavali u miran san.

Autor: Z.L.