AKTUELNO

Lajanje je karakterističan glas za pse, neki psi laju više, neki manje, neki laju veoma retko, samo ponekad, a postoji jedna rasa koja uopšte ne laje. Zbog građe larinksa, odnosno glasnih žica, ovi psi ne mogu da laju na uobičajen način, ali to ne znači da su potpuno nemi.

U stvari, Basenji, jedina rasa pasa koja ne laje, ispuštaće zvuk sličan jodlovanju kada je srećan i uzbuđen, ali to se takođe dešava veoma retko. Zbog toga je basenji idealan pas za stan, ali treba uzeti u obzir i da je zbog svoje prirode bolji izbor za iskusne vlasnike koji znaju kako da se nose sa ljubimcem koji ima svoju volju.

Po prirodi je dominantan i manipulativan, voli da bude po svom i pun je energije i potreban mu je vlasnik koji će biti spreman za trening i socijalizaciju, kao i svakodnevno dobro istezanje nogu koje je potrebno jednom basenjiju. Možda ne mogu da laju, ali ovi psi sigurno mogu da trče. U parku će rado pokazati koliko brzo umeju da „galopiraju” jer je basenji vešt trkač. Budite oprezni kada komunicirate sa drugim psima i decom.

Osim što je tih, Basenji je pas kome nije potrebno posebno održavanje i nega kada je u pitanju njegova fina, gusta i sjajna dlaka. To je rasa koja se sama čisti, a njeno krzno nema miris i linja se malo ili uopšte ne linja. Zbog toga se smatra idealnim psom za osobe sa alergijama.

Basenji potiče iz Centralne Afrike, a ime rase slobodno se prevodi kao mala, divlja životinja. To je jedna od veoma starih i originalnih rasa pasa, a pretpostavlja se da je direktni potomak egipatskog tesema, kako stručnjaci nazivaju oblik psa vidljiv na egipatskim prikazima iz četvrtog milenijuma pre nove ere.

U prošlosti je bio na glasu kao tih i vešt lovac, a u Evropu je stigao iz Afrike krajem 19. veka. Ciljano uzgajanje počelo je oko 1935. godine u Velikoj Britaniji, koja danas ima pokroviteljstvo nad Basenjijem, a iz Britanije se rasa proširila po ostatku Evrope.

Kao što i priliči potomku drevnog Egipta, Basenji ima plemenit, elegantan i ponosan izgled koji karakteriše vitka građa i uspravne, velike uši. Reč je o kratkodlakoj rasi koja najčešće dolazi u preplanulim i crnim, kao i crno-belim i crveno-belim kombinacijama boja.

Basenji se izdvaja ne samo po plemenitom izgledu, već i po veseloj prirodi, zbog čega je dobio nadimak nestašan sa mačjim karakterom. Prijateljski je raspoložen prema svom narodu, pametan je, samostalan i preduzimljiv, ali nije spreman da se pokori. Takav je basenji – jedinstven, postojan, ali i veoma zabavan i zanimljiv pas.

Autor: