AKTUELNO

Oni dani ponekad baš zadaju muke. Bolovi u leđima, stomaku i obilno krvarenje česta su pojava.

Zahvaljujući industriji koja brine o ženama, danas postoji bezbroj vrsta uložaka, ali i tampona.

Dok neke žene bojkotuju tampone, druge ih rado koriste.

Međutim, koliko je zdrava upotreba tampona i šta ako ostane tamo dole i tokom noći, pitanje je koje muči mnoge žene.

„Znamo da što je duže tampon u telu, odnosno što se duže ne promeni, to je veći rizik od sindroma toksičnog šoka“, kaže ginekolog Ha Ngajen iz Hjustona.

Sindrom toksičnog šoka je infekcija koju izaziva bakterija Stafilokoka, i može da bude veoma opasan – bilo je slučajeva da su zbog toga devojkama amputirali noge, a neke su i preminule.

Koliko je onda bezbedno ostaviti tampon u telu nepromenjen?

Nikada i ni u kom slučaju ne bi trebalo da ga držite duže od osam sati, i to ističe većina proizvođača. I lekari se slažu – njihova preporuka je da se tamponi menjaju na četiri do najviše osam sati.

Dakle, tehnički, možete da ostavite tampon „tamo dole“ preko noći, pod uslovom da ste ga stavili baš pre nego što ste legli u krevet, da nećete provesti u krevetu duže od osam sati i da ćete ga promeniti čim se probudite.

A superupijajući tamponi?

Ginekolog Obosa Nosajaba Osabe kaže da ni njega ne bi trebalo da držite duže od osam sati.

Glavni problem je što, kada se tampon natopi krvlju, čak i malom količinom, a ostane na vagini duže od osam sati, postaje idealna sredina za razvoj bakterija koje se povezuju sa sindromom toksičnog šoka.

„Ako možete da nosite tampon duže od osam sati i nemate potrebu da ga promenite, znači da je njegova moć upijanja prevelika i da je bolje da koristite manje tampone i da ih češće menjate, u zavisnosti od toga koliko krvarite“, savetuje Osave.

Dakle, sindrom toksičnog šoka je najgore što u ovom slučaju može da vam se desi, a simptomi koji se javljaju su najčešće slični gripu: glavobolja, groznica, bol u mišićima. Lekari ističu da, ukoliko se brzo ne reaguje, sindrom toksičnog šoka ubrzo može da dovede do otkazivanja organa, pa čak i smrti.

Uz ovu infekciju vrlo često dolazi i osip – crven je, ravan (tj. ne pojavljuje se u vidu izbočina) i najčešće se javlja na dlanovima i stopalima. Ukoliko primetite ovaj osip, uz simptome slične gripu, trk kod lekara!

Ipak, pre nego što počnete da paničite, ginekolog Nikol Manert kaže da ako vam se slučajno desi da zaboravite da promenite tampon duže od osam sati, verovatno ćete biti dobro.

„Iako je zastrašujuće, sindrom toksičnog šoka nije pretnja kakva je bila pre 20, 30 godina. Uostalom, promenjeni su i materijali od kojih se prave neki tamponi. Pre tridesetak godina, rizika od sindroma toksičnog šoka je bio jedan prema 100.000, sada je manji. A rizik od smrtnog ishoda u tom slučaju je takođe smanjen i sada je manji od dva odsto“.

Iako ćete verovatno biti dobro ako slučajno zaboravite da promenite tampon duže od osam sati, nije pametno da se uzdate u tu verovatnoću – zato, redovno menjajte tampone, savetuje mondo.

Autor: