AKTUELNO

Znali smo da psi pomažu ljudima da se oslobode stresa, ali oni izgleda imaju još neke blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje.

Nova studija sa Univerziteta Konkuk u Seulu sugeriše da psi mogu pomoći ljudima da smanje nivo stresa ali i poboljšaju sposobnost koncentracije i kreativnosti.

Koristeći elektroencefalografiju (EEG), istraživači su pratili moždanu aktivnost 30 zdravih odraslih osoba dok su bile uključene u različite aktivnosti sa psima, uključujući "sastajanje, igranje, hranjenje, masiranje, negovanje, fotografisanje, grljenje i šetanje".

Tako su naučnici otkrili da različite vrste interakcija imaju različite efekte na ispitanike. Igranje, masiranje i negovanje pasa rezultirali su povećanim beta moždanim talasima kod učesnika, "što ukazuje na povećanu koncentraciju bez stresa", navodi se u studiji objavljenoj u časopisu PLOS One. "Igranje sa psom posebno pozitivno utiče na opuštanje i koncentraciju", dodaju.

Šetanje psa značajno utiče na opuštanje, pokazalo je merenje snage alfa moždanih talasa.

Rezultati pokazuju da bi "specifične aktivnosti pasa mogle aktivirati snažnije opuštanje, emocionalnu stabilnost, pažnju, koncentraciju i kreativnost olakšavajući povećanu moždanu aktivnost", naveli su istraživači Onyoo Yoo, YuTong Wu, Jin Soo Han i Sin-Ae Park, a prenosi Index.hr.