AKTUELNO

Jedno od najčešćih pitanja u vezi sa seksom jeste koliko seksa je zapravo dovoljno.

Prva stvar koju treba da znate jeste da ako se uopšte ovo pitate to znači da razmišljate o seksu na pogrešan način ili vaše potrebe nisu zadovoljene. Nema sumnje da je seks jedan od ključnih faktora veze i prema njemu često merimo koliko smo zadovoljni vezom. Ipak, tačan broj po pitanju “prave količine seksa” ne postoji.

Naučnici su dokazali da postoje određene faze veze u kojima se učestalost seksa menja.

Helen E. Fisher je još 1998. objavila tada revolucionarno istraživanje koje je utvrdilo tri faze u svim dugoročnim vezama: požuda, privlačnost i privrženost.

Pogađate, u prvoj se fazi seksate kao zečevi, u drugoj se i dalje puno seksate, ali možda manje intenzivno, a u trećoj seks zamenjujete maženjem i nežnostima. U tome nema ništa loše, to je prirodni tok svakog odnosa.

Drugo istraživanje pokazalo kako se svega 5% parova seksa četiri puta nedeljno ili češće, a čak cela jedna trećina se seksa ređe od jednom mesečno. Stoga, vreme je da se pomirimo s tim da ne postoji sat kojim bismo mogli izmeriti sreću u našoj vezi.

Suprotno ustaljenom mišljenju, naučnici sa Univerziteta u Torontu tvrde da, kada je reč o seksu u vezi, više nije nužno i bolje.

Na osnovu podataka o 25.510 Amerikanaca starosti od 18 do 89 godina, otkriveno je da je seks jednom nedeljno sasvim dovoljan za održavanje sreće u vezi.

Istraživač Ejmi Mus objašnjava da postoji verovanje da više seksa znači i više sreće u vezi, ali to nije slučaj. Ona smatra da parovi često osećaju pritisak da treba da budu intimni kad je god moguće, ali seks jednom nedeljno je možda više realan cilj.

Naučnici su takođe otkrili da je seks jednom nedeljno dovoljan da bi se očuvala intimnost i duboka veza među partnerima.

Autor: