AKTUELNO

Ako imate mačku kao kućnog ljubimca, onda ćete znati da je vaš mačji prijatelj sposoban da vam pokaže sve vrste ponašanja, u svakoj prilici.

Postoji mnogo pozitivnih signala koje vaša mačka šalje da biste znali koliko je vezana za vas, ali neki bi mogli da budu potpuno drugačije prirode.

Jedan od njih je drhtavica, lako prepoznatljiva manifestacija kod mačaka.

Mogući uzroci drhtavice kod mačaka

Postoje različiti razlozi zbog kojih vaša mačka može da drhti u bilo kom trenutku. Drhtanje je reakcija tela koja može zavisiti od sledećeg:

Strah: svi smo čuli izreku „drhti od straha“. Čini se da čak i mačke to znaju jer mogu da drhte ako se uplaše.

To su okolnosti koje se obično dešavaju u okruženju u kojem se mačka ne oseća potpuno prijatno. Jedan od najčešćih slučajeva je onaj kod veterinara. Mačka se plaši i zato drhti.

Tremor može biti praćen intenzivnim mjaukanjem, ali i agresivnim ponašanjem

Hladnoća: ne tolerišu sve mačke hladnoću i mogu da drhte kada temperature padnu, posebno ako rasa ima malo ili nimalo krzna poput mačke sfinks. I u ovom slučaju, tremor se javlja zajedno sa drugim znacima, prenosi Klix.ba.

Mački je hladno ako je letargična i skoro nikada ne napušta izvore toplote koji se nalaze u kući. Spavaće u blizini radijatora, peći, kamina ili će pokušati da se zavuku ispod pokrivača. Zapamtite da su starije mačke sklonije hladnoći

Bolest: mačka koja drhti može da bude bolesna. Tremor je simptomi mnogih mogućih bolesti koje treba dalje istražiti.

Među njima se izdvajaju neurološke patologije, bolesti bubrega i intoksikacije. Istraživanje uzroka drhtanja je prva stvar koju treba da uradite da biste razumeli svoju mačku i njeno mentalno i fizičko stanje.

Razgovarajte sa svojim veterinarom da biste isključili ozbiljne komplikacije.

Autor: