AKTUELNO

Danas se obeležava Svetski dan gojaznosti, a nutricionista Milka Raičević, ističe za Novo jutro TV PINK, da nismo ni svesni koliko je ovaj problem danas veliki i ozbiljan.

Doktorka je rekla da je gojaznost bolest i da je to činjenica. Dodaje da dete koje ima višak kilograma ima produžene krvne sudove, težak je sam sebi na svojim nogicama, nosi teret svojih kilograma na kičmi i leđima.

- Strada muskulatura, srce i bubrezi. Imamo sve više mališana sa viškom kilograma, ali i povišenim pritiskom - rekla je dr Raičević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, moramo se probuditi i reagovati već u školama.

- Kaže da mi već odokativno možemo da vidimo da li neko ima višak kilograma, kao i kada stane na vagu, ali kada nam donese laboratoriju to je već alarm - rekla je Raičević.

Ističe da kada kupujemo garderobu, odmah znamo da li smo dobili kilogram, dva ili tri.

- Prvi problem je kada nosimo sportsku odeću, pa nemamo osećaj da li smo se najeli ili nismo. Moramo da znamo da, kada idemo da budemo fizički aktivni, treba da budemo u adekvatnoj odeći i obući, ali nikako da budemo po ceo dan u tome, jer možemo da izgubimo osećaj iznutra - rekla je Raičević.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da gojaznost može dovesti do velikog broja bolesti, dodaje da su u kovidu najviše umrli ljudi sa povišenom telesnom težinom.

- Možete vi čak biti i idealne telesne težine, ali da imate visoke masnoće u krvi, koje signaliziraju da ste u opasnosti i koliko ste ugroženi - rekla je ona.

Autor: