Konzumiranje hrane koja ima puno proteina može dovesti do nakupljanja holesterola i masti u našim arterijama, kažu stručnjaci.
Doktori su upozorili da bi konzumiranje previše proteina moglo biti loše za vaše arterije i istakli koje četiri namirnice mogu biti štetne po vaše zdravlje.
Nova studija američkih istraživača otkrila je da preveliki nivoi proteina mogu povećati aterosklerozu, nakupljanje masti, holesterola i drugih supstanci na zidovima arterija.
Namirnice koje imaju visok sadržaj proteina su meso, jaja, sočivo i riba, uključujući lososa i bakalar.
Dr Babak Razani, viši autor studije, rekao je:
– Naša studija pokazuje da povećanje unosa proteina u potrazi za boljim metaboličkim zdravljem nije panaceja. Mogli biste naneti pravu štetu svojim arterijama.
Studija je objavljena u časopisu „Nature Metabolism“.
Istraživanje je obuhvatilo mala ispitivanja na ljudima i
eksperimente na miševima.
Pokazalo se da potrošnja više od 22% kalorija u ishrani iz proteina može dovesti do povećane aktivacije imunih ćelija koje igraju ulogu u formiranju opasnog krvnog plaka u arterijama.
Istraživački tim je takođe otkrio da je leucin, aminokiselina obogaćena namirnicama životinjskog porekla, kao što su govedina, jaja i mleko, prvenstveno odgovorna za abnormalne makrofage, aktivaciju belih krvnih zrnaca i rizik od ateroskleroze.
Doktor Razani, sa Univerziteta u Pitsburgu, dodao je:
– Nadamo se da ovo istraživanje započinje razgovor o načinima promene ishrane na precizan način koji može uticati na funkcionisanje tela na molekularnom nivou i smanjiti rizik od bolesti. Podaci iz poslednje decenije otkrili su da Amerikanci uglavnom konzumiraju mnogo proteina, uglavnom iz životinjskih izvora. Skoro četvrtina stanovništva prima više od 22% svih dnevnih kalorija samo iz proteina.
Doktor Razani je sugerisao da je ovaj trend verovatno vođen popularnom idejom da su proteini u ishrani neophodni za zdrav život.
Ali, istraživanja su otkrila da previše proteina možda nije dobro za dugoročno zdravlje.
Doktor Razani je na kraju istakao:
– Važno je sagledati ishranu u celini i predložiti uravnotežene obroke koji neće nenamerno pogoršati kardiovaskularna stanja, posebno kod ljudi sa rizikom od srčanih bolesti i poremećaja krvnih sudova. Potencijal našeg istraživanja je da informiše, kao i da utiče na osmišljavanje zdravih dijeta – rekao je Razani.