AKTUELNO

Većina vlasnika ne voli da ostavlja svoje pse same predugo. Međutim, vlasnici mačaka često manje razmišljaju o tome jer su mačke poznate po svojoj nezavisnosti. Ipak, stručnjak za ponašanje mačaka za Newsweek ističe da je važno razmotriti ovo pitanje.

Unatoč stereotipu o njihovoj navodno povučenoj prirodi, postoji ograničenje vremena koje mačke mogu provesti same kod kuće. Prema rečima Stephena Kuandta, trenera mačaka sa sertifikatom Instituta za ponašanje životinja, ovo vreme varira u zavisnosti o 'starosti, temperamentu i medicinskoj istoriji mačke'.

Kuandt preporučuje da se uvek suzdržite od ostavljanja mladih mačića samih preko noći. Takođe ističe da starije ili bolesne mačke zahtevaju sličnu količinu pažnje. Što se tiče temperamenta mačke, Kuandt kaže da je najviše dve noći prihvatljivo, pod uslovom da mačka dobije sve obroke koje treba i da ne uzima lekove.

Ipak, naglašava da starije mačke, mačke na lekovima ili mačke s zdravstvenim problemima nikada ne bi trebalo ostavljati same tako dugo.