Iako su girice jednako ukusne ako su servirane samo uz krišku limuna (kako bi vas poslužili u Italiji), uz recept za pikantan sos od belog luka ova jednostavna riba se podiže na sasvim nov nivo.
Poslužite ih tople ili na sobnoj temperaturi i imaćete pravu gozbu u kući.
Sastojci:
za pikantan sos:
1/2 šolje pavlake
1/2 šolje grčkog jogurta
1/2 kašike tucane ljute paprike
2 kašike meda
2 kašike svežeg lista peršuna
1/2 kašičice soli
1 limun, sok
biber prema ukusu
1 čen belog luka
za pohovane girice:
30 svežih girica
1/2 šolje brašna
so i biber
2 jajeta
1 šolja prezle
1 šolja plus 2 kašike maslinovog ulja
1/2 šolje svežeg lišća peršuna
kriške limuna, za serviranje
Priprema:
Operite, očitite i osušite girice.
U jednu činiju stavite brašno i začinite ga solju i biberom. U drugoj umutite jaja sa jednom kašikom vode, u treću stavite prezle.
Dodajte dve do tri girice u posudu sa brašnom i protresite dok ne budu lagano obložene. Otresite višak brašna. Potom umočite girice u mešavinu jaja, a zatim i u prezle.
Odlažite girice sa strane dok ne završite postupak sa ostalim ribama.
U tiganju sa debelim dnom zagrejte pola šolje ulja na srednjoj vatri. U serijama, pržite ribu na jednoj strani, dok ne porumeni, tri do četiri minuta, a zatim okrenite i nastavite da pržite oko tri minuta.
Pržene girice vadite na papirne ubruse i posolite. Ponovite postupak dok ne ispržite svu ribu, dodajući još ulja u tiganj ako je potrebno.
Zagrejte preostale dve kašike ulja u malom tiganju na srednjoj vatri i ubacite peršun dok ne smekša, oko jedan minut. Prelijte sardine i ukrasite kriškama limuna.
U međuvremenu pomešajte pavlaku, jogurt, čili, med, peršun, so, sok od limete, biber i sitno sekcani beli luk dok se sve ne sjedini i ne postane glatka smesa. Probajte i začinite sa još soli i bibera ako je potrebno. Ostavite u frižideru dok ne budete spremni za serviranje.
Prijatno!