AKTUELNO

Hipretenzija može da izazove brojne zdravstvene probleme, a osobe koje pate od hipertenzije, izloženije su većem riziku od nastanka bolesti srca i moždanog udara.

Ishrana ima veliku ulogu jer je hipertenzija ujedno i žudnja za slanom hranom. Osoba zna da povećava količinu soli koja se konzumira u hrani, a da to i ne primećuje, ističe ruski kardiolog dr Jegov Novikov.

Žudnja za konzumiranjem više dodataka ishrani je zbog prirode tela koje teži da održi ravnotežu elektrolita, objašnjava kardiolog. Lekar ne preporučuje oštro odricanje unosa soli, već ograničavanje na dnevnom nivou. Njegova preporuka je da to bude oko pet grama soli, odnosno, jedna kašičica u toku dana.

"Ako patite od hipertenzije, najbolja opcija je domaća hrana, gde možete sami da kontrolišete količinu soli koju dodajete. Ako se ishrana zasniva na pripremljenoj hrani, treba da obratite pažnju na sadržaj natrijuma", kaže kardiolog. Podsetimo, postoji još "neprijatelja" u namirnicima koje se svakodnevno konzumiraju. Reč je o hlebu, pecivu, pici, sendvičima, suhomesnatim proizvodima i brzoj hrani.

Preporuka lekara za sve koji pate od hipertenzije jeste ishrana koja je bogata voćem, orasima, povrćem, masnom ribom. Takođe, najbolje bi bilo da se smanji unos testenine od belog brašna, pirinča, kao i belog hleba. Kada je unos tečnosti u pitanju, stručnjaci savetuju vodu, sok od cvekle, nara i zeleni čaj.