AKTUELNO

S vremena na vreme pojavi se vest u medijima o falsifikovanju hrane, tako da smo mogli pročitati kako nas upozoravaju da postoji opasnost da se lažni pirinač, koji se od krompirovog brašna i plastične mase ilegalno pravi u pojedinim zemljama Azije, nađe u prodaji i u Evropskoj uniji.

Verovatno nikada ne biste pomislili na to, ali da, kao što vidite, postoji i lažni pirinač. Uglavnom, reč je o pirinču koji se uvozi iz Laosa. Kao piše naturalnews.com, ovu sortu nazivaju “vučang” i, verovali ili ne, skoro da je napravljena od plastike!

Zapravo, tačnije, reč je o mešavini krompirovog brašna, sintetičke smole i najlona, a u smesu se dodaje aroma kako bi imala ukus pravog pirinča. Iako ne postoje informacije da je u Evropi u trgovinama u prodaji takva vrsta hrane, ništa nas ne košta da proverimo kakav smo pirinač kupili. Postoji nekoliko jednostavnih metoda pomoću kojih možete to da proverite.

Test s vodom

U čašu vode sipajte kašiku sirovog pirinča. Ako potone, jestiv je, ako pluta na površini – nije.

Test s vatrom

Zapalite malo pirinča šibicom. Ako osetite karakterističan miris paljene plastike, to je znak da nije za upotrebu.

Avan

Još jedna metoda kojom možete da proverite kvalitet pirinča je da ga stavite u avan i usitnite. Ako je prah beo, pirinač je dobar, ako je žućkast – bacite ga.

Test s buđi

Stavite pirinač u posudu, hermetički je zatvorite i ostavite na toplom mestu. Ako je reč o pravom pirinču, za nekoliko dana ćete primetiti pojavu buđi. Ako se buđ ne pojavi, znači da nešto nije u redu.

Autor: