U Srbiji se često konzumira voda iz česme zbog njenog dobrog kvaliteta, što je i praktično. Slično je i u Nemačkoj, gde postoji jedno pravilo koje se često preporučuje građanima, a ima smisla.
Iako je voda iz slavine ekonomična i ekološki prihvatljiva, Nemačka preporučuje pridržavanje pravila od 4 sata (4-Stunden-Regel) kako bi se izbegle potencijalne bakterije. Iako je voda iz slavine strogo kontrolisana, bakterije i zagađivači se mogu nakupiti iz materijala od kojih su napravljene slavine, posebno ako voda duže stoji u cevima, na primer, u slučaju nestanka vode ili dužeg odsustva od kuće.
Prema preporuci Savetovališta za potrošače Severne Rajne-Vestfalije, ako slavina nije bila otvorena duže od četiri sata, trebalo bi prvo pustiti "staru" vodu da iscuri dok ne izađe hladna voda, što može potrajati do 30 sekundi. Nakon toga, može se koristiti "sveža" voda za kuvanje ili piće.
Vodu koja se "pusti da oteče" ne mora se nužno prosipati. Umesto toga, može se iskoristiti za zalivanje biljaka, čišćenje ili brisanje podova, naročito za potrebe koje ne zahtevaju toplu vodu, piše Fenix Magazin.