AKTUELNO

Doktor Michael Mosley, gostujući na britanskom Kanalu 4, otkrio je kako cvekla, jedna super namirnica, može pozitivno uticati na povišen krvni pritisak i upalne procese u organizmu.

Cvekla, koja je prepuna nitrata, pretvara se u azotnu kiselinu u našem telu. Doktor ističe da ovo poboljšava protok krvi kroz telo, što može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara. Dr. Mosley objašnjava da bakterije u pljuvački pretvaraju nitrate iz cvekle u azotni oksid, što doprinosi proširenju krvnih sudova i povećanju protoka krvi do ekstremiteta. Antički Grci i Rimljani su takođe verovali u zdravstvene benefite cvekle.

Doktor dodatno naglašava da redovno konzumiranje soka od cvekle može imati značajan uticaj na krvni pritisak. Studije su pokazale da je nekoliko nedelja konzumiranja cvekle dovelo do smanjenja prosečnog krvnog pritiska. Održavanjem ove navike može se povoljno uticati na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara, prema rezultatima većih istraživanja.

Foto: Pixabay.com

Osim toga, cvekla može pozitivno uticati na moždane funkcije. Studije su pokazale da kombinacija soka od cvekle i vežbanja može povećati povezanost delova mozga koji kontrolišu pokrete. Dr. Mosley zaključuje da redovno konzumiranje soka od cvekle može pomoći očuvanju mladosti mozga.