AKTUELNO

Vreme je gripa i drugih virusa. Deca su jedna od ugroženijih kategorija, jer virusi haraju obdaništima i školama.

Ipak, možete delovati na prve znake prehlade, a kako objašnjava moskovski pedijatar-otorinolaringolog, prof. dr Tatjana Garašćenko, koja savetuje roditeljima da pomognu svojoj deci primenom jednostavnog, prirodnog sredstva. Ovaj eliksir možete primeniti i na sebi, a ne samo na deci.

Kako prenosi magičnobilje.rs, njen savet je da je dovoljno da jednu kap soka od crnog (crvenog) luka pomešate sa pet kapi vode (koja je prethodno prokuvana i ohlađena). Da biste napravili sok od luka, treba očišćenu glavicu luka usitniti u kašu i onda iscediti sok.

Ovaj rastvor ukapavajte detetu u nos, pogotovo ako prehlada duže traje. Po jednu do dve kapi u svaku nozdrvu (zavisi od doba deteta), jedanput do tri puta dnevno. Ako dete odbija ukapavanje iz kapaljke, poslužite se sprejom za nos.

“Neka vas ne uplaši obilan iscedak iz nosa: na taj način lečimo čak i upalu sinusa. Nos se čisti i oslobađa od bakterija i virusa”, kaže dr Tatjana Garašćenko.

Inače, crveni luk deluje antioksidantno, u skladu sa sadržajem fenola i flavonoida, a dejstvo slabi od spoljašnjih opni ka unutrašnjim, što znači da u srži luka ima najviše ovih zdravih supstanci.

Autor: