AKTUELNO

Božur je višegodišnja žbunasta, drvenasta biljka, koja se najčešće gaji zbog svojih dekorativnih cvetova. I ono što ne najlepše za sve uzgajivače je to što ne mora da se presađuje svakog proleća već može da cveta godinama, bez pauze.

Poznat je i po latinskom nazivu Paeonia. Ime je dobio po grčkom Bogu Peonu koji je izlečio Plutona ovom biljkom. Zevs je morao da preobrazi učenika u prekrasan cvet kad je pokazao da ovaj više obećava od učitelja. Među prvim narodima na svetu koji su prepoznali njegovu lepotu bili su Kinezi. Njihovo strpljenje zaslužno je za odnegovani prvi kultivisani božur.

Inače je cveće koje uspeva na plodnom zemljištu slabo kisele reakcije i umerene vlage. Otporan je na niske temperature i u našim klimatskim uslovima dobro prezimljava. S obzirom na to da je božur višegodišnja biljka, zemljište se mora dobro pripremiti pre sadnje dodavanjem organskih i mineralnih đubriva. Posebna pažnja se biljkama poklanja u prvoj godini gajenja, gde se odstranjuju svi cvetni pupoljci kako bi se stimulisao rast nadzemnih i podzemnih vegetativnih organa. U drugoj godini se ostavljaju samo 1 do 2 cveta po biljci. U trećoj i narednim godinama odstranjuju se postrani izdanci i ostavljaju se 5-7 cvetova po biljci.

Značenje biljke

Značenje ovog cveća je višestruko, a predstavlja sledeće vrednosti:

Čast, pogotovo za ljude koji donose čast celoj svojoj porodici kroz uspeh i bogatstvo

Romansu i romantičnu ljubav s posebnim naglaskom na ljubav između dvoje stranaca

Kada mlada bira cveće za svoj buket, savetuje se da obavezno u njega uvrsti i božure jer simbolizuju srećan brak i sklad bračnog para

Negde ga ipak smatraju nesrećnim i cvećem koji simbolizuje sramotu i sram

Zbog gordog držanja, boje života, lepote, bogatstva i sjedinjenja, crveni božur cvet simboliše čast i bogatstvo. Kod nas je božur poznati simbol kosovskog boja.