AKTUELNO

Postoje znaci na osnovu kojih se može pretpostaviti da ste u riziku od infarkta. Neki od njih mogu da se uoče čak i nekoliko nedelja unapred.

Najtipičniji su pritisak u grudima, bol, stezanje, ali i bol u predelu želuca koji može da zavara pacijenta koji obično pomisli da ima problema sa varenjem.

Takođe, svi ovi simptomi ukazuju i na anginu pektoris, srčano oboljenje koje je povezano sa smanjenim dotokom krvi u srce i može da infarkt.

Ipak, nisu svi pacijenti u jednakom riziku. U manjoj opasnosti su oni koji pate od stabilne angine pektoris, a ona se karakteriše sledećim osobinama. Nastaje u vreme kad je srce izloženo većem naporu, na primer, osoba se penje uz stepenice ili vežba, simptomi traju kratko – pet minuta pa i kraće, bol i tegobe uvek su slični i lako ih je predvideti, a nestaju brže ako se osoba odmori ili uzme lek.

Nestabilna angina pektoris je ona u kojoj simptomi dolaze iznenadno, čak i u vreme odmora, a mogu da traju i po 30 minuta ili duže.

Tegobe se ne smiruju ni kada pacijent uzme terapiju, a tada je i sasvim moguće da je usledio i infarkt i tada je vreme da se hitno javite lekaru.

Autor: