AKTUELNO

Turisti na samom jugu Balkana mogu besplatno da vide mnoge stvari, ali i da jedu za "sitan novac"!

Deset evra dnevno može da bude dovoljno turisti koji zna gde treba jesti i šta raditi u Grčkoj! Giros u Grčkoj košta nešto više od dva evra i za taj novac se može pojesti u Solunu, ali i na Mikonosu. Tajna je u tome što ga treba jesti s nogu, a ne za stolom u kafani.

Isto važi i za suvlaki i ostalu brzu grčku hranu poput punjenih pita sa mlevenim mesom ili spanaćem, a koje koštaju po dva evra. Međutim, pijace su pravi raj za dobru i jeftinu hranu, a voće se prodaje očišćeno i na porcije. Palačinke mogu da se nađu i za 1,5 evro, kao i sladoled.

Nažalost, najveći trošak u Grčkoj je kafa, naročito nes (koju zovu "frape"), jer može da košta i četiri evra! Na plaži se isplati popiti ovakvu kafu, jer su u cenu uključeni i ležaljke i suncobran.

I ulaz u mnoge muzeje je besplatan, a turisti koji se zateknu u Solunu treba da pogledaju Galerijevu Rotondu, koja je pretvorena u crkvu, pa u džamiju a sada je muzej. Besplatan je i ulaz u crkve, a mnoge imaju stepenike koje vode do galerija iz antičkog vremena.

Foto: Pixabay.com

Ulaznice u većinu grčkih muzeja su šest evra, a prve nedelje u mesecu ulaz je besplatan. Ovo važi i za najveće i najbolje muzeje Grčke.

Ulaznice za Koncertnu dvoranu u Solunu koštaju pet evra. Malo je skuplje otići brodom iz Soluna do Halkidikija, jer ovakav izlet košta 10 evra, ali su autobuske karte 1,5 evro do Agija Trijade, najbliže plaže.

U Atini se lep pogled na Akropolj pruža sa brda Likabetus koje je visoko 300 metara, a osim mišića, ne košta ni dinar. Možda je lakše popeti se na brdo Filopapos, sa kojeg se pruža još lepši pogled, a u čijem podnožju se može videti i Sokratova tamnica. Ulaz na Akropolj i muzej je pet evra.

Jedan od najlepših parkova Evrope nalazi se u Atini. Park je osmislio nemački arhitekta Fridrih Gartner 1836. godine za kraljicu Amaliju, a nalazi se pored Parlamenta gde je posmatranje smene straže takođe besplatno. Poseta stadionu na kojem su održane prve olimpijske igre je besplatan, a nalazi se u produžetku kraljevske bašte. I šetnja po kvartu Anafiotika je besplatna i izuzetno zanimljiva, jer su kuće u stilu Kiklada, a u njima žive potomci gradilja doseljenih sa ostrva. Besplatan je i ulaz u Nihajrhos, kulturni centar koji se nalazi na putu ka Pireju.

Vožnja atinskim metroom košta 1,5 evro, a stanica na Sintagmi je posebno atraktivna jer je pretvorena u muzej artefakata koji su pronađeni tokom kopanja tunela.

#Evri

#Grčka

#Novac

#Odmor

'