AKTUELNO

Prošao je doček, kao i Božić, pa je vreme da se započne sa ostvarivanjem novogodišnjih odluka. One su uglavnom vezane za nešto zdraviji način života, uzdržavanje od alkohola i teške hrane.

Stručnjaci ističu važnost fokusiranja na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Usvajanje zdravih životnih navika može biti ključno za smanjenje rizika od srčanih i moždanih udara, ali i problema koje donose visok holesterol, dijabetes i visok krvni pritisak.

Kardiolozi su za HuffPost izdvojili četiri ključne životne navike koje mogu značajno poboljšati kvalitet života ukoliko se odmah počnete pridržavati.

Fizička aktivnost

Vežbanje je prvi korak prema kardiovaskularnom zdravlju. Aktivnosti poput trčanja, plivanja, vožnje bicikla i šetnje odlične su za srce i pluća. Poboljšavaju kardiovaskularni sistem, povećavaju izdržljivost i smanjuju rizik od različitih oboljenja. Kardio vežbe također pomažu u sagorevanju kalorija i gubitku masnog tkiva, što je važno za gubitak težine.

Upoznajte svoj organizam

Važno je poznavati svoje zdravstvene parametre. Preporučuje se odlazak kod lekara radi rutinskog pregleda kako biste saznali više o stanju svog organizma, uključujući testove krvi, proveru srca, plućnu funkciju i merenje krvnog pritiska.

Fokusirajte se na zdravu ishranu

Uravnotežena ishrana, sa puno voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnih proteina i mahunarki, blagotvorna je za srce i celokupno zdravlje tela.

Kvalitetan odmor

Odmor je od suštinskog značaja. Odraslima se preporučuje spavanje između sedam i devet sati svake noći. To možda neće uvek biti izvodljivo, ali važno je težiti tome, piše Index.hr.