AKTUELNO

Koliko vam novca treba u starosti? Ne postoji opšti odgovor na ovo pitanje, ali postoji pravilo koje može da posluži kao vodič – Pravilo 10. Šta se krije iza toga?

Koliko novca treba da uštedite za penziju da biste održali udoban način života dok starite? Ovo je pitanje koje zabrinjava mnoge ljude, a bavili su se i finansijski stručnjaci kompanije Fidelity Investments.

Razvili su formulu zasnovanu na pretpostavci da osoba uštedi 15 procenata svog prihoda godišnje počevši od 25 godina, ulaže u proseku više od 50 procenata svoje ušteđevine u akcije tokom svog života i odlazi u penziju sa 67 godina. Cilj je da zadržite svoj životni stil pre penzionisanja nakon što odete u penziju. Iako se model ne može direktno preneti na sve u Nemačkoj, poenta je ipak zanimljiva.

Cilj: Uštedite deset puta više od svog poslednjeg godišnjeg prihoda

Na osnovu ovih pretpostavki, stručnjaci procenjuju da bi 10 puta veći od vaših prihoda pre penzionisanja do 67. godine, zajedno sa drugim merama, trebalo da vam pomogne da imate dovoljno prihoda da izbegnete finansijske teškoće kako starite.

Konkretan primer: Ako zarađujete 50.000 evra godišnje neposredno pre penzionisanja, trebalo bi da imate 500.000 evra ušteđevine. Zvuči kao mnogo i nedostižno.

Tako misle i stručnjaci Fidelityja. Ali oni predlažu da uradite sledeće: uštedite najmanje 1 puta svog godišnjeg prihoda do 30. godine, tri puta do 40. godine, šest puta do 50. godine i osam puta do 60. godine. Ali to je samo pravilo koje zavisi od toga kada želite da se penzionišete, koja prava imate i koliko dugo živite.

Problem sa ovim pravilom: život je pun iznenađenja, i negativnih i pozitivnih. Bilo bi fantastično kada bi svako mogao da izdvoji jedan ili više godišnjih prihoda tokom jedne decenije, ali nažalost to obično funkcioniše samo u teoriji. Krize, deca i bolesti su teme koje onemogućavaju pridržavanje takvog plana. Oscilacije u stopi štednje su sasvim normalne.

Postoje i drugi faktori van naše kontrole: ekonomski razvoj, berzanske cene, dobra i loša sreća.

Sva planiranje odlaska u penziju zasniva se na pretpostavkama. Većina ovih pretpostavki će se na kraju pokazati pogrešnim. Ali to je u redu. Neizvesnosti su deo procesa. Iz tog razloga, ne bi trebalo da dozvolite da vas briga savlada. Najvažnija stvar koju treba da uradite kao mlada je da počnete da štedite, piše Feniks magazin.

Što pre to bolje

Što ranije investirate, više vremena imate da uspešno izgradite bogatstvo. Fondovi širokog spektra i ETF-ovi su idealni za ovo. Ako ulažete decenijama, imate dovoljno vremena da prevaziđete krize i prođete kroz uspone i padove. Dobijate i od kamate, odnosno profita koji ostvarujete kroz kamatu.

Što ranije investirate, više ćete imati koristi od toga. Ukratko: nikad nije prerano za ulaganje u svoju budućnost, ali u nekom trenutku može biti prekasno.

Pitanje je samo: koliko treba da uštedite?

Ako to okolnosti dozvoljavaju, vaša stopa štednje treba da bude dvocifreni procenat vašeg neto prihoda, odnosno najmanje 10 procenata. 10 posto je razumno, ali naravno 15 ili 20 posto je još bolje. Ali ako zaista uspete da razumno uložite u proseku 10 odsto svojih prihoda, svakako bi trebalo da budete u dobroj finansijskoj poziciji u starosti.

Kako će izgledati vaša penzija zavisi od vas, barem finansijski. Što pre rešite problem, to bolje.

Autor: