AKTUELNO

Razna proročanstva vezuju se za prestupne godine, a ova 2024. je takva. Neki ih čak nazivaju „baksuznim“ ili „prokletim“ godinama.

Po narodnim verovanjima svake prestupne godine, koja je sama po sebi „baksuzna“, ne bi trebalo da započinjete ozbiljnije poslove. Verovanje na Balkanu je i da se tokom prestupne godine ne venčava, jer takvi brakovi neće uspeti.

Ukoliko treba da dođe do venčanja, onda bi bilo dobro da devojka zaprosi momka, to verovanje dolazi iz 5. veka i praktikuje se u Irskoj, prenosi nsuzivo.rs.

Slično važi i za voćare. Narodno verovanje je da voće koje se posadi u prestupnoj godini nema redovne plodove, već rađa svake druge, pa čak i svake četvrte godine. Takođe, tokom prestupne godine sadite ga na proleće, a ne na jesen.

Ako pitamo nauku i statistiku, šansa da budete rođeni 29. februara je 1 prema 1.461. Oko 4,1 milion ljudi širom sveta rođeni su 29. februara. Neke od slavnih ličnosti rođeni su na prestupni dan, poput britanskog astronoma Čarlsa Pričarda i italijanskog kompozitora Đoakina Rosinija.

Autor: