AKTUELNO

Autorka bloga Minjina Kuhinjica predlaže šta da pripremite danas.

Potrebno za testo:

200 gr maslaca

100 gr šećera

1 jaje

1 žumance

½ praška za pecivo

400 gr brašna

1 kašičica đumbira u prahu

2 kašike kakaa (po želji)

Potrebno za kraljevska glazura (Royal icing):

1 belance

200 gr šećera u prahu

1 kašika limunovog soka

½ kašičice gustina

Izmiksati maslac i šećer, zatim dodati jaje i žumance. Sjediniti brašno, prašak za pecivo, đumbir i kakao (ako želite tamnije keksiće), dodati prethodnoj smesi i zamesiti testo. Ostaviti testo 30 minuta na hladnom mestu.

Na pobrašnjenoj radnoj površini razvući testo na 5 mm debljine, zatim raznim novogodišnjim modlicama, kao što su pahulja, Sneško Belić, jelkica, zvezde itd, vaditi keksiće. Složiti na papir za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 10 minuta. Pečene kolače ostavite par minuta da se prohlade u plehu a onda ih izvaditi na rešetku da se kompletno ohlade.

Belance viljuškom umutiti, zatim dodati šećer, sjedinjen sa gustinom i mešati dok smesa ne postane gusta i glatka, zatim dodati limunov sok i još malo umutiti. Glazuru podeliti u nekoliko činija i dodati joj prehrambenu boju po želji. Glazure sipati u kese ili napravite fišek od papira za pečenje. Kese neka budu dobro zatvorene da se glazura ne bi osušila.

Za pahulju pripremite glazuru u plavoj i beloj boji. Prvo nanesite podlogu i ostavite da se prosuši 30 minuta, a onda u drugoj boji iscrtajte linije. Ukrasite srebrnim jestivim perlicama i sjajem u prahu.

Foto: Minjina Kuhinjica

Za Sneška Belića nanesite podlogu u beloj boji i ostavite da se osuši, zatim u drugim bojama obojte šešir, šal i sve ostale delove kao na fotografiji.

Foto: Minjina Kuhinjica

Kolače čuvati na sobnoj temperaturi u zatvorenoj posudi.

Autor: Minjina Kuhinjica

#Kuvanje

#Minjina Kuhinjica

'