Autorka bloga Minjina Kuhinjica predlaže šta da pripremite danas.
Potrebno za testo:
200 gr maslaca
100 gr šećera
1 jaje
1 žumance
½ praška za pecivo
400 gr brašna
1 kašičica đumbira u prahu
2 kašike kakaa (po želji)
Potrebno za kraljevska glazura (Royal icing):
1 belance
200 gr šećera u prahu
1 kašika limunovog soka
½ kašičice gustina
Izmiksati maslac i šećer, zatim dodati jaje i žumance. Sjediniti brašno, prašak za pecivo, đumbir i kakao (ako želite tamnije keksiće), dodati prethodnoj smesi i zamesiti testo. Ostaviti testo 30 minuta na hladnom mestu.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvući testo na 5 mm debljine, zatim raznim novogodišnjim modlicama, kao što su pahulja, Sneško Belić, jelkica, zvezde itd, vaditi keksiće. Složiti na papir za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 10 minuta. Pečene kolače ostavite par minuta da se prohlade u plehu a onda ih izvaditi na rešetku da se kompletno ohlade.
Belance viljuškom umutiti, zatim dodati šećer, sjedinjen sa gustinom i mešati dok smesa ne postane gusta i glatka, zatim dodati limunov sok i još malo umutiti. Glazuru podeliti u nekoliko činija i dodati joj prehrambenu boju po želji. Glazure sipati u kese ili napravite fišek od papira za pečenje. Kese neka budu dobro zatvorene da se glazura ne bi osušila.
Za pahulju pripremite glazuru u plavoj i beloj boji. Prvo nanesite podlogu i ostavite da se prosuši 30 minuta, a onda u drugoj boji iscrtajte linije. Ukrasite srebrnim jestivim perlicama i sjajem u prahu.
Za Sneška Belića nanesite podlogu u beloj boji i ostavite da se osuši, zatim u drugim bojama obojte šešir, šal i sve ostale delove kao na fotografiji.
Kolače čuvati na sobnoj temperaturi u zatvorenoj posudi.
Autor: Minjina Kuhinjica