AKTUELNO

Za razliku od pokvarene hrane, buđ ne smrdi, ona stoji na vrhu, odbija nas da jedemo ono što se, izuzev buđi, čini dobrim hlebom. Međutim, šta bi se dogodilo da takav hleb pojedemo?

Stručnjaci kažu da nema jednostavnog, odnosno "tačnog" odgovora, već je rizik za zdravlje jednak kao i da popijemo vodu iz neproverenog izvora.

- Buđ sama po sebi nije toksična. Postoje brojne vrste buđi, a samo neke od njih mogu biti štetne po zdravlje - objašnjava mikrobiolog Randi Vorobo sa Univerziteta "Kornel".

Nemojte da mirišete buđ

Vorobo ističe da se buđ nikad ne sme mirisati, jer to može izazvati bolest disajnih puteva. Hleb sa malim količinama bele i plave buđi još se može spasiti, ali budući da se buđ lako može proširiti, treba odrezati ceo centimetar ispod buđi, a ostalo se može pojesti.

Hleb se mora baciti ako je buđ narandžasta, žuta ili crna. One mogu biti štetne i od njih bi mogao da boli stomak.

Šta se sme jesti ako se odstrani buđ

Većina voća je sigurna nakon što se odstrani buđ, jer njihova kiselost sprečava štetnoj bakteriji da se razvija. Ako je voćka baš buđava, najbolje da je bacite.

Sir je toliko gust da ispod površine nema dovoljno kiseonika koji dopušta buđi da se razvija. Ako želite da budete sigurniji, možete odrezati i koji centimetar više.

Buđ sa džema ili ajvara može se odstraniti kašičicom, a dobro je odstraniti i još koji centimetar ispod buđi kako bi bili sigurniji da je sve odstranjeno i da se namirnica može jesti.

Ovo uvek treba baciti:

1. Meki sirevi

2. Povrće nakon što je postalo sluzavo

3. Orašaste plodove i semenke

4. Meso, iako ne postoji verovatnoća da na njemu nastane buđ

Pročitajte još: Zimski SLADOLED od samo dva sastojka (VIDEO)

#Buđ

#Hleb

#Hrana

#Zdravlje

'