Ukusan i prilagodljiv izbor za svaku kuhinju, bilo da se sprema za brzi ručak ili sofisticiranu večeru.
Oslić, poznata i cenjena riba u kulinarstvu, igra glavnu ulogu u mnogim kuhinjama zbog svoje raznovrsnosti i delikatnog ukusa. Ova riba koja se nalazi u hladnim vodama ima tanko, ali čvrsto meso koje se lako priprema i kombinuje sa raznim začinima i prilozima.
Tehnike pripreme
Kada se oslić kuva u kuhinji, to obično uključuje jednostavne, ali ukusne tehnike pripreme.
Prženje u tiganju na maslinovom ulju s belim lukom i malo limunovog soka je uobičajena metoda koja ističe prirodnu slatkoću ribe.
Oslić se može ispeći i u rerni, u korici od začinskog bilja ili kombinovati sa povrćem poput paradajza i maslina, stvarajući bogato i aromatično jelo.
Za one koji preferiraju zdravije opcije, oslić se može kuvati na pari ili pripremiti u papiru za pečenje, što omogućava ribi da zadrži sočnost i upije arome dodatih začina i bilja.
Uz šta se služi
Pored ovih načina pripreme, oslić se često služi uz lagane priloge kao što su kuvani pirinač, pečeni krompir ili sveža salata. Ovo su jela koja dopunjuju, a ne dominiraju nad ukusom ribe, omogućavajući osliću da bude zvezda obroka.
Predlažemo vam brz i ukusan ručak, idealan za uživanje petkom i početak vikenda. Kao prilog poslužite prženi ili pečeni pomfrit, kuvani krompir s blitvom ili spanaćem ili bilo koji dobar sos na bazi pavlake.
Takođe, ovako pohovan oslič možete staviti u peciva, dodati sezonsku salatu, topljeni sir i uživati u ukusnim pljeskavicama. Osim oslića, možete pripremiti i drugu ribu, recimo losos se odlično slaže s palentom.
Vreme pripreme: 30-40 minuta Sastojci: -100 g palente - 800 g oslića - 2 kašike sitno seckanog peršuna - 1 limun - ulje - so, biber
Priprema:
1. Pomešajte sve sastojke osim ribe.
2. Filete premažite uljem i uvaljajte u suve sastojke.
3. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta do pola sata, u zavisnosti od veličine fileta. Takođe, ribu možete ribu na ulju. U tom slučaju pustite da dobije boju i hrskavu koricu te poslužite toplo.