Umesto da kupujete pecivo u pekari, napravite domaće pletenice koje će biti ukusnije nego one iz pekare.
Potrebno je:
29 gr kvasca
40 ml mlake vode
1 kašika šećera
2 pune kašike kisele pavlake
20 ml ulja
100 ml mleka
Priprema:
Izmrviti kvasac u mlakoj vodi i dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglicu, dodati mleko, pavlaku i ulje. Dodavati brašno da i zamesiti glatko testo srednje tvrdo. Pokriti da odmori 30 minuta na sobnoj temperaturi.
Podeliti na dva dela i oblikovati lopte i pokriti da odmori 5-6 minuta. Razviti na prouvaoginik. Premazati malo margarinom i iseti na trake 2 c.
Staviti 4 trake jednu preko druge i štapicem za rostilj koji ste premazali margarinom. Pritisnuti na sredinu do kraja pa izvući štapić, pa iseći nožem.
Prstinama pritisnuti kraj jedan pa uviti u pletenicu. Ređati u podmazan pleh i pokriti da odmara 10 minuta. Peći na 220 stepeni 35 minuta da porumeni.
Autor: