AKTUELNO

Vreme je da pripremite ukusnu večeru u tiganju. Prvo što uradite je da izbacite tiganj za pečenje koje, čini se, koristite za sve! Kao i većina nas, verovatno držite mnogo posuđa za pečenje rerni. Ali da li je to pametna — ili sigurna — ideja?

Naime, ako unutrašnjost rerne napunite šerpama i plehovima za pečenje, rizikujete da oštetite unutrašnjost tih stvari, koji su obloženi materijalima potrebnim za ravnomernu raspodjelu toplote. Zato, kako biste izbegli rizik od nepovratnog oštećenja rerne, trebalo bi da je odmah oslobodite od posuđa koje čuvate unutra, piše Taste of Home.

Oštećenje unutrašnjosti rerne takođe predstavlja rizik od ispravnost hrane koju ćete pripremati u njoj. Sitne čestice ovih materijala, otrovnih po vaše zdravlje, mogle bi završiti u hrani tokom pečenja u rerni te se mogu kontaminirati, čineći obrok nejestivim. Većina vatrostalnih posuda i šerpi ima unutrašnji premaz koji, ako je oštećen, ugrožava sigurnost hrane koja se u njima sprema. Odlaganje nekoliko vatrostalnih posuda i šerpi jednog u druge, kako bi svi stali u rernu, može dovesti do ogrebotina posuđa i oštećenja ovog premaza.

Rizici od ove pogrešne prakse povećavaju se ako u rernu stavljate i posuđe poput noževa, viljuški i hvataljki. Poslednji rizik odnosi se na mogućnost da zaboravite na prisutnost posuđa u rerni i uključite je, možda prethodno i zagrejete, a da ne otklonite sve što je unutra.