AKTUELNO

Među četvoronošcima ima manjih rasa, kao što su čivave, i onih veoma velikih, kao što su doge. Uz toliku raznolikost, da li je moguće predvideti koliko će štene porasti?

Koliko će pas porasti?

Veličina psa je genetski određena, a standardi rase za pse uključuju opseg koji opisuje „idealnu“ visinu u grebenu i za ženke i za mužjake. Rast pojedinih rasa povezan je sa uzgojnim radom pasa.

Ishrana i rast pasa

Ishrana psa je direktno povezana sa razvojem i rastom četvoronošca. Nažalost, i odgajivači i staratelji imaju različita uverenja o ishrani štenaca i vremenu uvođenja hrane za odrasle kućne ljubimce.

Međutim, činjenice su sledeće:

– Dijeta za štenad treba da se razlikuje od dijete za odrasle pse u smislu kalorija i sadržaja proteina.

– Štenci malih i velikih rasa imaju malo drugačije potrebe u ishrani, zbog čega se ovakva podela hrane čini dobrim rešenjem.

– Štenci brzorastućih rasa trebaju ograničenu količinu kalcijuma i umerenu kalorijsku vrednost. Niži kalorijski sadržaj hrane ograničava stopu rasta velikog psa i smanjuje rizik od prekomerne težine, što smanjuje rizik od razvoja bolesti skeleta.

Možete li predvideti visinu cilja vašeg šteneta?

Visina psa, kao i konja, meri se tamo gde se vrat spaja sa leđima. Merna traka se stavlja na vrh lopatica i povlači se u pravoj liniji duž prednjih nogu. Ovo je, kako kažu, prilično pouzdana metoda.

Ne postoji način da se savršeno predvidi koliko će štene porasti. Već pomenuta genetika igra veliku ulogu. Poznavajući roditelje psa ili kupujući životinju određene rase, najverovatnije možemo odrediti i koliko će pas viti veliki.

Među negovateljima, pa čak i nekim veterinarima, postoji mišljenje da se budući rast psa može dokazati, na primer, veličinom šapa ili ušiju. Kod velikih ili džinovskih rasa, one su prilično značajni već kod mladih. Međutim, ovo nije pouzdan metod.

#Pas