AKTUELNO

Kada ste bili mlađi, možda su vas nervirale stalne provere i brige vaših roditelja kada bi ostajali napolju do kasno. Možda su vas stalno pitali da li ste sve poneli, da li ste stigli na vreme i da li želite da jedete. Tinejdžerima se ovakve rečenice često čine nepotrebnim, pa roditelji kažu: Videćeš kad dobiješ dete, brinućeš za isto.

Godinama kasnije, sećamo se tih reči. Hajde da shvatimo da u detinjstvu i pubertetu možda nismo bili svesni šta su sve mame i tate uradile za nas. Koliko su odustajali i pazili da nam ništa ne nedostaje. I velike su šanse da sami nisu imali mnogo.

Dosta ljudi je živelo i živi skromno, ali se trude da svojoj deci sve omoguće. Drago im je da vide da su vaspitali dobrog i perspektivnog čoveka. I za to zaslužuju lepu reč, brigu i topao zagrljaj. Zaslužuju – ljubav.

Drage mame i tate svih dobi, ovo je za vas. Slede reči zahvale i prisećanje što sve roditelji čine za svoje dete, prenosi Žena.hr. Na čemu bi vi zahvalili svojim roditeljima?

Noćima niste spavali – hvala vam na tome

Bez obzira na to koliko dobro vaša beba spava, prvi meseci detetovog života su obično besani za roditelje. Budi se noću jer plače, jer je gladan, jer mu rastu zubi, a i kasnije mnoga mlađa deca spavaju sa roditeljima neko vreme. Kada je beba mala, srećni ste ako se dobro naspavate bar jednu noć, a često se dešava da roditelji iskoriste sate bebinog sna za stvari koje ne stignu tokom dana. Zato što se brinu o malom biću. A kasnije su virusi, ali i čekanje da se živi vrati kući iz izlaska. Čak i ako su imali više od 20 godina.

Otkidali ste od sebe kako bih ja imao/la

Roditeljstvo je divno, ali zahteva odricanje i žrtvu. Od rođenja beba postaje centar sveta i u prvim mesecima mu je sve podređeno. Naravno, u svemu tome novopečeni roditelji ne smeju da zaborave na sebe, ali činjenica je da su roditeljske ambicije i želje malo na čekanju. Dete menja naš život. (Skoro) svaki roditelj želi svom mališanu da pruži lepo detinjstvo. Šta će jesti, ko će ga voditi na trening, da li je napisala domaći? Još uvek zvuči ludo? Možda i jeste, ali većina roditelja daje sve od sebe da dete ima sve što mu je potrebno. Iz roditeljske ljubavi i za to veliko hvala!

Hvala na ispričanim pričama (za laku noć)

One izmišljene, ali i one prave. Čitanje priče za laku noć jedno je od najlepših uspomena iz detinjstva. Priče razvijaju maštu, obogaćuju jezik i nauče nas važnim lekcijama. Zato – čitajte detetu. Možda i vama čitaju vaše i zato ste zavoleli knjige, a posebno su vredne uspomene sa porodičnih okupljanja kada bismo se svi okupili i slušali kako se stariji prisećaju mladosti. Voleli smo da slušamo kako im je, kroz šta su prolazili… Tako smo učili o (pra)bakama i dekama i upijali više lekcija o istoriji i životu nego u školi. Zato treba zahvaliti roditeljima na svakoj sekundi kvalitetno provedenog vremena, iskrenog razgovora, ali i smeha.

Hvala vam što ste nas odgojili…

…i pokazao nam da bonton ima cenu. Šta ste nas naučili da sreća nije u skupim komadima već u nama. Da uporni i hrabri uspeju u životu, da se trudimo i borimo za cilj, a ne da odustajemo i sledimo svoju strast. Da treba ustati posle pada, ali i da nije sve u životu savršeno. Da treba da iskoristimo svoje potencijale i mogućnosti, razmišljamo i preispitujemo. Izrazite svoje mišljenje i verujte sebi. Da pogleda oko sebe i pokuša da se bori protiv nepravde. Da ne osuđujemo nikoga i da, ako možemo, treba da pomognemo… I hvala vam što ste jednom rekli „ne“ i postavili jasne granice.

….i što vam se uvek možemo vratiti

Bez obzira koliko godina imaju, vrata roditelja su uvek otvorena. Tamo nas čeka nedeljni ručak, gomila priča i miris detinjstva. Uvo koje želi da sluša i ruke koje jedva čekaju da nas zagrle i pitaju kako smo. Oni ne vole samo nas već i našu decu, svoje unuke. Sada žele da otkrivaju nove priče, dele ljubav i smeh sa njima. I za to treba da vam kažemo hvala – i mnogo više od toga.