AKTUELNO

Vreme prve menstruacije može da otkrije veoma važne stvari o zdravlju.

Godine u kojima je žena prvi put dobila menstruaciju mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme koji mogu da je pogode u poznijim danima.

Sudeći po najnovijem istraživanju, žene koje su svoju prvu menstruaciju dobile između 10 i 12 godine života, imale su povećan rizik od srčanog ili moždanog udara kasnije u životu.

Rana menstruacija takođe je povećavala rizik od problema tokom trudnoće, ranije menopauze i histerektomije (zahvat kojim se uklanja materica usled maligniteta) - a sve ovo povezano je sa kardiovaskularnim bolestima, tvrde istraživači.

Foto: Pexels.com

Međutim, studija koju je sproveo Oksford univerziteta, nije ponudila objašnjenje za ove dramatične rezultate rane menstruacije.

Druga istraživanja smatraju da je za ove opasnosti kriv smanjen protok krvi u telu koji može da dovede do smanjenje količine kiseonika koja stiže do mozga i koja može da dovede do smrti tkiva i uzrokuje potencijalno fatalni moždani udar.

Sudeći po najnovijim podacima, prosečne godine u kojima devojčice dobijaju prvu menstruaciju su između 12 i 13 godina starosti.

Stručnjaci upozoravaju da bi devojčice koje dobiju raniej menopauzu trebalo da češće idu na lekarske preglede kako bi se mogući problemi uočili na vreme.

#Menstrualni ciklus

#žene

'